2440906709459855

Heb je er ooit bij stilgestaan dat deze witte jongens een signaal van je lichaam kunnen zijn? Vaak is dit een teken van een tekort aan het mineraal zink.

En wist je dat zink betrokken is bij veel lichamelijke processen? Waaronder je spijsvertering, de groei en herstel van cellen en je weerstand?

Ook al eet je heel gezond, dan nog kun je een tekort aan zink opbouwen. Dat zit zo. 

Stel je eet doordeweeks vrij gezond. Daarnaast sport je regelmatig en je eet voldoende volle granen. In het weekend mag je van jezelf een paar lekkere wijntjes en dat Colaatje af en toe kan ook geen kwaad.

Al deze dingen kunnen bijdragen aan een zinktekort. We lopen ze één voor één even na:

  • Sporten: lichaamsbeweging en met name intensievere vormen verhogen het zinkgebruik.
  • Volle granen: in de vezels van volle granen zit o.a. fytinezuur. Een mooie manier van de natuur om het graan te beschermen tegen ongedierte als het op het veld staat. Maar datzelfde fytinezuur heeft ook de eigenschap zich te binden aan o.a. zink.
  • Alcohol: alcohol zorgt voor extra zinkuitscheiding. Daarnaast kan zink door alcohol niet worden ingebouwd in lichaamsenzymen.
  • Frisdrank: fosfaten uit frisdranken binden aan zink, waardoor het ofwel niet wordt opgenomen als je net een zinkrijke maaltijd hebt gegeten ofwel wordt uitgescheiden vanuit je eigen voorraad (als je die hebt).

Ben je daarnaast reislustig of heb je de pech dat je gewoon hier in Nederland een ziekteverwekker hebt opgelopen?

Dan kan het zijn dat je darm is aangetast, waardoor de absorptie is verminderd en / of deze hyperpermeabel – extra doorlaatbaar – is geworden. Wat ook kan leiden tot een verhoogde zink-uitscheiding.

Dus: wil jij af van die witte vlekjes op je nagels? Pak het dan bij de oorzaak aan en ontdek A) of je op dit moment een zinktekort hebt en B) of een ziekteverwekker hiervan de oorzaak is.

Daarnaast kan het geen kwaad om die frisdrank te laten staan en wat extra zink te nemen na het sporten en dat ene wijntje in het weekend :).

Denise

P.S. Ik help je graag met het achterhalen van (de oorzaak van) een evt. zinktekort. Vraag hier een gratis adviesgesprek aan.

Print Friendly, PDF & Email