2440906709459855

Paddenstoelen zijn niet alleen heerlijk, ze zijn ook nog eens gezond! Juist vanwege de gezondheidsvoordelen wordt een aantal paddenstoelen ook wel “medicinale paddenstoelen” genoemd. 

Onder deze medicinale paddenstoelen vallen o.a. de volgende soorten:

 • Shiitake
 • Maitake
 • Reishi 
 • Oesterzwam
 • Cordyceps
 • Lion’s mane (Hericium Erinaceus)

Er komen steeds meer wetenschappelijke onderbouwingen over de werking van medicinale paddenstoelen op de gezondheid. Omdat de paddenstoelen uit zoveel verschillende bestanddelen bestaan, is nog niet (altijd) bekend aan welke bestanddelen welke gezondheidsvoordelen toe te schrijven zijn.

Onder de al aangetoonde gezondheidsvoordelen vallen de volgende dingen:

 • Ze ondersteunen de nieren en bijnieren en hebben een remmende en regulerende werking bij onder meer stress en bijnieruitputting. Daarnaast verbetert met name Cordyceps de glucosestofwisseling, wat meerdere positieve gezondheidseffecten heeft o.a. in de wisselwerking met de schildklier en de bijnieren. 
 • Ze versterken en stimuleren het immuunsysteem, o.a. door het ondersteunen van de natural killer cellen en de productie van macrofagen en monocyten die het lichaam helpen met het opruimen van indringers, zoals bacteriën, virussen, parasieten, infecties. Maar ook doordat er steeds meer onderbouwingen komen voor de pre- en probiotische werking van de goede darmbacteriën. 

Veel van deze medicinale paddenstoelen bevatten niet-oplosbare voedingsvezels, genaamd polysachariden. Polysachariden zijn meervoudige suikers die een krachtige uitwerking hebben op het immuunsysteem. Deze polysachariden bestaan grotendeels uit bèta-glucanen. 

Deze bèta-glucanen hebben eveneens krachtige gezondheidsbevorderende effecten en worden o.a. ingezet bij auto-immuunziekten en kanker. 

Daarnaast bevatten veel van de medicinale paddenstoelen belangrijke aminozuren zoals arginine, tryptofaan, lysine, tyrosine, vitamines, mineralen en spoorelementen, waaronder ijzer, selenium (goed voor o.a. de schildklier), zink, mangaan, magnesium, kalium (als tegenhanger van het bloeddrukverhogende natrium). en B-vitamines. 

Maar ook vitamine D, wat bijzonder is, aangezien vitamine D niet in veel voedingsmiddelen zit. Voor de vitamine D kun je het beste voor oesterzwammen of Maitake paddenstoelen kiezen. 

 • De werkzame stoffen uit de paddenstoelen ondersteunen ook de neurotransmitter activiteit. Dit gebeurt o.a. via de fucose – in o.a. Shiitake, Reishi en Maitake – die zenuwverbindingen voedt. Maar ook door bestanddelen uit onder meer de Lion’s Mane paddenstoel. De kwaliteit en kwantiteit van je neurotransmitters bepalen o.a. je gemoed (i.e. moodswings) en hoe goed je kunt ontspannen, of juist in actie komt. 
 • De paddenstoelen hebben een ontstekingsremmende werking – onder meer door de eerder genoemde fucose, maar ook door de antioxidant waarde die veel medicinale paddenstoelen bezitten door de aanwezigheid van de vele vitamines en mineralen. 
 • Tot slot zijn paddenstoelen niet alleen een prettige smaakmaker door de umami-achtige smaak, maar ook een mooie eiwitbron. Zo is het een goede vervanger voor vlees, hoewel je hiermee niet (voldoende) vitamine B12 binnenkrijgt. Shii take bevat overigens wel iets aan vitamine B12, maar niet voldoende om je lichaam – en met name je lever – te ondersteunen in al zijn processen. 

Belangrijk is dat je checkt waar de paddenstoelen vandaan komen. De grond waarop ze geteeld worden, is namelijk letterlijk de voedingsbodem voor de stoffen die erin zitten. 

Dus hoe mineraalrijker en hoe minder vervuild de grond, des te groter het gezondheidsbevorderende effect van de paddenstoelen. Ik raad je om die reden aan om zoveel mogelijk voor biologische varianten te kiezen. Ook als je ze in een supplement neemt*.

Eén van de bijzondere aspecten van paddenstoelen is dat er meer voedingsstoffen vrijkomen bij verhitting. Daarom lenen ze zich zo goed om er (dagelijks) mee te koken, maar ook om als poeder of extract toe te voegen aan je favoriete chai- of matcha latte. Een mix van beiden is optimaal, omdat in de extracten o.a. meer bèta-glucanen zitten en in de poeders juist meer vitamines en mineralen. Win-win dus :). 

Ik gebruik graag de poeders en extracten van Mush Superfood Amsterdam. Ze zijn prettig en gemakkelijk in gebruik en de dames van Mush letten goed op de kwaliteit van de teelt. 

Dus geniet van paddenstoelen in de keuken, in je mok warme latte of als supplement*. 

Denise

P.S. Ik geef regelmatig gratis online masterclasses. Zo ook vanavond (maandag 30 december) om 20.30 uur de voorlopig laatste masterclass “De 5 grootste fouten bij vermoeidheid”. Meld je daarvoor hier aan als je 2020 energiek wil starten!

* Hiervoor kun je het beste overleggen met een deskundige, zoals een orthomoleculair therapeut.

Print Friendly, PDF & Email