2440906709459855

De winter komt er weer aan. Een periode met minder licht, meer onstuimig weer en ook gezelligheid met de feestdagen. 

Helaas ervaren veel mensen in de winter een winterdip of zelfs winterdepressie. Dat klinkt heftig en als je ooit zelf depressief bent geweest, dan weet je dat het ook heel heftig is. 

Dit kan meerdere oorzaken hebben. Feit is wel dat je neurotransmitters dan uit balans zijn. Voor de aanmaak van die neurotransmitters zijn voldoende bouwstoffen nodig. 

Dat betekent voldoende aminozuren (opgeknipte eiwitten), maar ook zogenaamde co-factoren. Zoals magnesium, vitamine B6, B12, foliumzuur, zink en vitamine C. 

Krijg je deze co-factoren onvoldoende binnen of is bij jou de opname van deze vitamines en mineralen verstoord, dan kunnen de neurotransmitters ook onvoldoende worden aangemaakt. 

Deze opname vindt hoofdzakelijk plaats via je darmen. In de darmwand zitten minuscuul kleine gaatjes en de slijmlaag die er bovenop ligt fungeert als een soort douane die bepaalt wat er wel en niet doorgegeven mag worden aan je bloedbaan. Zo ingenieus hoe het lichaam in elkaar zit! 

Zijn de gaatjes wat groter geworden – bijvoorbeeld door een overmaat aan gluten of koemelkhoudende voedingsmiddelen – of is de slijmlaag verdund, dan werkt dit mechanisme niet goed met meerdere gevolgen vandien. 

Daarnaast vindt er nog een ander belangrijk proces in je darmen plaats m.b.t. de neurotransmitters en dat is dat zo’n 95% hiervan in je darmen wordt aangemaakt. 

Dus op het moment dat er in je darmen een kleine oorlog plaatsvindt, is het lastig opnemen en aanmaken….

Tot slot speelt vitamine D ook een belangrijke rol in hoe je je voelt qua mood. Maken we in de zomer vitamine D aan via het zonlicht, bouwen we in de winter hieraan vaak een tekort op. En uit onze voeding halen we er niet genoeg van binnen. 

Het bijzondere is dat vitamine D daarnaast een cruciale rol speelt in het tegengaan van een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand.

Hoe los je zo’n winterdip op? 

Onderzoek wat de oorzaak van je klachten is en pak die aan. Mijn aanpak is om hierbij laboratoriumonderzoek in te zetten, zodat je feitelijke informatie hebt waar we de benodigde supplementen en voedingsrichtlijnen op afstemmen. 

Denise

P.S. Wil je hier meer over weten of herken je hier iets van jezelf in? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. We bespreken waar je tegenaan loopt en hoe ik je kan helpen. 

Print Friendly, PDF & Email