2440906709459855

Koolhydraatarme diëten zijn populair, omdat ze ervoor zorgen dat je snel wat kilo’s kwijtraakt. Dat is natuurlijk prettig, want dat wil iedereen wel. Alleen zijn de meeste mensen zich er niet van bewust wat dit voor hun gezondheid betekent. Met name voor de lange termijn.

Want dat korte termijn vermageren is fijn, dat is dan ook het doel. Alleen zie ik steeds vaker dat mensen tijdens zo’n dieet bijna een fobie voor koolhydraten krijgen. Buiten de usual suspects, zoals pasta, brood en andere graanbevattende toppers uit een Westers eetpatroon om, staat met name fruit hoog in de NO GO lijst. Want vol met suikers, dus vol met koolhydraten.

Daarnaast vind ik het verontrustend te horen dat (sommige) groenten ook in hetzelfde NO GO hoekje geplaatst worden. Terwijl dat nou net de koolhydraten zijn die je het beste lekker veel kunt eten. Zowel om af te vallen, als voor je immuunsysteem.

Maar hoe kun je jezelf nou ongezonder maken door het eten van weinig koolhydraten?

Even een lijstje:

  • Door een lage inname van vezels, kan je darmflora eenzijdiger worden. Vezels in o.a. fruit en groenten zijn belangrijk voor de aanmaak en diversiteit van je darmflora: de bacteriën die in je darmen leven. Een goede en diverse darmflora is van belang voor de kwaliteit van je darmen en je immuunsysteem.
  • Door de verminderde inname van fruit en (sommige) groenten, ligt een vitamine- en mineralentekort op de loer.
  • Uit eiwitten worden stoffen aangemaakt die potentieel toxisch zijn – zoals ammoniak en sulfiden – en die schadelijk worden als er teveel van aanwezig zijn. Zeker i.c.m. te weinig vezels. Bij een dergelijk dieet is de consumptie van eiwitten doorgaans vrij hoog.
  • Een overschot aan dierlijke voeding en een tekort aan plantaardige voeding verhoogt de aanmaak van toxische bijproducten van galzuren.
  • Door het veelvuldig eten van dierlijke vetten en eiwitten neemt de ontwikkeling van laaggradige ontstekingen (ook wel bekend als stille ontstekingen) toe.

Hhhmmm aint a pretty sight, hah? Ik word er in ieder geval niet vrolijk van. We tunen even in op de nummer 1 uit het lijstje: vezels.

De vezels uit complexe koolhydraten dienen in je dikke darm als voeding voor goede darmbacteriën. Deze darmbacteriën bestaan uit meerdere stammen, ieder met zijn unieke eigenschappen.

Eet je lange tijd geen complexe koolhydraten, dan kan het zijn dat een bacteriesoort uit je darmen schaars wordt. Zelfs zo schaars, dat je ze niet meer door kunt geven aan de volgende generatie en deze daardoor dreigt te verdwijnen. Je kunt ‘m weer toevoegen met probiotica, waarbij het belangrijk is dat je ook de complexe koolhydraten weer gaat eten, omdat die als voeding voor deze stammen dienen.

Wat zijn die complexe koolhydraten dan? Denk daarbij aan o.a.: appels, aardperen, asperges, artisjok (hhmm lekker met een vinaigrette!), bananen, bessen, bieslook, knoflook, koolrabi, paddenstoelen, peulvruchten, volle granen, wortels van planten, zoals cichorei en zoete aardappel (kun je ook lekkere frieten mee maken).

Eet jij momenteel weinig koolhydraten? Verteer de komende dagen deze Food For Thought. Wie weet pas je je strategie om tot je doel te komen toch nog even aan.

Denise

P.S. ben je benieuwd hoe het met jouw darmflora gesteld is en hoe je wel gezond kunt afvallen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. In zo’n gesprek bespreken we jouw wensen en hoe ik je het beste kan helpen.

Print Friendly, PDF & Email