2440906709459855

Intermittent fasting is hot. Je hoort steeds meer mensen die het doen en die zich er goed bij voelen. 

Maar is het wel gezond om wat langer niet te eten? Wat gebeurt er dan in je lichaam? En kun je dit te allen tijde doen?

Er zijn meerdere voordelen van intermittent fasting aangetoond. Denk daarbij aan:

  • Gewichtsverlies. Dit is waarschijnlijk de voornaamste reden dat mensen aan intermittent fasting doen (ook al zeggen ze van niet :). Door langere periodes geen voedsel tot je te nemen – en daarmee geen glucose, in welke vorm dan ook – gaat je lichaam over op vetverbranding. Een deel van je vetcellen wordt door je lichaam verorberd om te dienen als brandstof voor de lichaamsprocessen. 
  • Ontgifting. De lever gaat tijdens vasten over op fagocytose: het opruimen van oude cellen en eventuele indringers, zoals pathogene bacteriën. Hiermee activeert en accelereert intermittent fasting de ontgiftingscapaciteit.  
  • Ontstekingsremmend. Intermittent fasting kan ook de antioxidant waarde verhogen en (daarmee) ontstekingswaarden verlagen. 
  • Insuline resistentie. Het verhoogt de gevoeligheid voor insuline en verlaagt dus de insuline resistentie. Bij insulineresistentie reageren de insuline receptoren niet goed meer op insuline, waardoor glucose minder goed wordt opgenomen in de cellen en de bloedsuikerspiegel kan stijgen. Regelmatig vasten kan dit proces omkeren. 

Je zou kunnen zeggen dat je met intermittent fasting een ‘switch’ in je lichaam omzet. Je drukt als het ware op de reset button. 

Het is echter niet voor iedereen raadzaam om aan intermittent fasting te doen. 

Zo is het onder anderen af te raden als je zwanger bent, medicatie neemt of een verminderde leverwerking hebt. 

In veel gevallen kan het echter geen kwaad om langere periodes op de dag niet te eten. 

Je zal het moeten ervaren en het dus gewoon proberen als je wil weten hoe dit voor jou is. 

Ik doe het zelf niet, omdat ik teveel van eten hou en er niet aan moet denken om een hoofdmaaltijd over te slaan. 

Geen goede reden, maar het is wel de waarheid. Dit betekent niet dat ik het nooit ga proberen (alleen nu nog even niet).

Denise

P.S. Ben je vaak moe of heb je weinig energie? Meld je dan aan voor mijn online masterclass: De 5 grootste fouten bij vermoeidheid

Print Friendly, PDF & Email