2440906709459855

In mijn vorige artikel stelde ik de vraag: hoelang blijf je de signalen van je lichaam negeren? In de komende artikelen ga ik in op een aantal van die veelvoorkomende signalen. 

We starten met de opgeblazen buik. Ik hoor zo ongelooflijk veel mensen die hier last van hebben. Hij staat in de top drie van meest gehoorde klachten. 

En het is ook zo ontzettend vervelend! Zit je op je werk, met een buik vol lucht die op knappen staat. 

Het enige wat je dan wil is de knoop van je broek open doen en…. een hele harde scheet laten.

Maar ja, dat is nogal gênant en doe je dan ook niet. Je loopt er al lang mee rond en hebt er inmiddels mee leren leven. Alleen wil je er natuurlijk het liefst vanaf! 

Wat veroorzaakt nou die grote hoeveelheid lucht in je buik?

In de meeste gevallen komt het uit één van de volgende drie hoeken. 

1. Aanwezigheid ziekteverwekker, zoals parasiet of een overmaat aan gisten – zoals de Candida gist. 

Wil zo’n beestje de kans krijgen om zich aan te hechten of te vermeerderen, dan is er daarvoor al een ideale omstandigheid voor ontstaan. Zoals een tekort aan goede darmbacteriën, maar ook een verstoorde PH waarde (te basisch – oftewel: niet zuur genoeg). 

Je kunt het zien als een grote oorlog die in je darmen dagelijks wordt bevochten en waar aan het eind van de dag wordt bepaald wie de winnaar is: the good guys or the bad ones. 

Zit er eenmaal een overschot aan Candida gisten, dan bakent ‘ie zijn territorium af en vraagt jou om eten door een ENORME zoetbehoefte. 

Heb je vaak zin in iets zoets? Vooral na het eten – dat kan ook die boterham met hagelslag zijn die je jezelf als ‘toetje’ na de lunch gunt? Houdt dit dan in gedachten.

2. Voedselintolerantie. Een voedselintolerantie kan zich langzaam ontwikkelen. Steeds meer mensen eten eenzijdig, weinig groenten en fruit en hebben een tekort aan goede darmbacteriën. 

Dat is een gouden combinatie voor het ontwikkelen van een voedselintolerantie. Bij zo’n intolerantie komt vaak ook vermoeidheid om de hoek kijken. Maar ook een opgeblazen buik. Hoe een voedselintolerantie zich ontwikkelt, lees je in dit artikel.

3. Histamine-intolerantie. Als er teveel histamine in de darm zit, dan ontstaat er gasvorming. Het woord intolerantie is hier dan ook eigenlijk niet op zijn plaats. Het gaat namelijk om een overschot aan histamine en niet dat je er niet goed tegen kan. Ook hier is er dan sprake van een tekort aan goede darmbacteriën. 

Zo’n histamine-intolerantie wordt vaak onder-gediagnosticeerd en dat is jammer! Want als je de histamine waarden niet verlaagt, o.a. door tijdelijk histamine-arm te eten, blijft je lichaam vechten tegen de bierkaai en kom jij niet van je klachten af. 

Vaak is een histamine-intolerantie overigens niet de oorzaak, maar het gevolg van iets anders. 

Omdat het aan nogal wat verschillende dingen kan liggen, is het zaak om de oorzaak in kaart te brengen. 

Daarom werk ik altijd met laboratoriumonderzoek. Zo heb je feitelijke informatie gecombineerd met kennis en praktijkervaring waarmee we de oorzaak aanpakken met pragmatische oplossingen. 

Ben jij benieuwd waar jouw opgeblazen gevoel vandaan komt? Wacht niet langer en pak het grondig aan. Des te langer je wacht, des te groter wordt je klacht…

Denise
P.S. Stuur me een bericht als je meer wil weten over hoe ik je kan helpen. Ik help je graag!

Print Friendly, PDF & Email