2440906709459855

Op het moment heerst er weer van alles. Althans in Amsterdam, want ik hoor zoveel mensen die lopen te snotteren en kwakkelen. 

Ook ik heb ‘iets onder de leden’, alleen merk ik dat mijn lichaam er een stuk beter mee omgaat dan een aantal jaar geleden. Dat geeft voor mij aan dat m’n lichaam steeds sterker wordt en dat de remedies die ik toepas werken. 

Een van de dingen die ik heb herontdekt is de kracht en bijzondere werking van vitamine C. 

Een gezond lichaam dat in balans is heeft geen vitamine C supplement nodig. Je lichaam kan het niet zelf aanmaken en moet het dus uit voeding halen. Wat prima lukt als je gevarieerd en gezond eet.

De hoogste concentraties vind je in fruit en groenten, maar het zit ook in aardappelen en orgaanvlees – met name lever, vanwege de vitamine C opslag. 

Ik vind het een top vitamine. Het heeft namelijk een veelzijdige werking. 

Wat doet vitamine C zoal voor je lichaam?

1. Het heeft een hoge antioxidant waarde en is daarmee immuunversterkend.  Als er vrije radicalen vrijkomen in je lichaam – bijvoorbeeld door stress, maar ook door andere factoren, zoals infecties, zware metalen belasting en / of bewerkte voeding – dan is er een verhoogde behoefte aan antioxidanten om deze vrije radicalen onschadelijk te maken. 

2. Het is effectief bij een histamine-intolerantie (o.a. hooikoorts). 

3. Vitamine C heeft een ontstekingsremmende functie. 

4. Het speelt een belangrijke rol bij de opbouw van neurotransmitters

5. Daarnaast is vitamine C betrokken bij veel processen in het lichaam, waaronder de mineralenstofwisseling en de aanmaak van bindweefsel

Soms kan je lichaam een extra zetje gebruiken. Dan is het raadzaam om een supplement te nemen. 

Als ik merk dat mijn immuunsysteem wel een oppepper kan gebruiken, dan gebruik ik het een aantal dagen achter elkaar en in hogere doses. 

Er zijn verschillende typen supplementen. Het is een in water oplosbare vitamine. Maar je kunt ervoor kiezen om een liposomale vorm te nemen. 

Hierbij zit de vitamine verpakt in vetbolletjes, wat de opneembaarheid in de cellen vergroot. Deze vorm is daarmee erg effectief, maar ook kostbaar. 

Soms als je een vitamine C capsule neemt, kan dit niet goed worden verdragen vanwege het zure aspect. 

Daarom is er ook een ontzuurde / gebufferde vorm, die vaak wel goed wordt verdragen. Hierbij wordt de vitamine C gekoppeld aan een mineraal, zoals calcium of magnesium. 

Kortom: heb je (momenteel) last van een verkoudheid of heb je veel stress? Eet lekker veel fruit en groenten en doe er een paar dagen een hoogwaardig supplement bij. 

Denise

P.S. Heb je het gevoel dat je lichaam het wat zwaarder heeft? Vaak zit de oorzaak in de darmen. Download dan mijn ebook Gutfeeling met 10 tips bij darmklachten.

Print Friendly, PDF & Email