2440906709459855

Als je ‘s ochtends wakker wordt, begint de eerste battle al: die met je wekker. Nog eeeeven liggen…oh wat is snoozen toch lekker. Alleen wint je wekker altijd. En hoe langer je het uitstelt, hoe moeilijker het wordt. Ook al lijkt dit niet zo… 

Eenmaal uit je bed en onder de douche, word je langzaam wakker. Die koffie bij je ontbijt geeft net het zetje dat je nodig hebt. Yes, je bent weer klaar voor de nieuwe dag!

De ochtend kom je redelijk goed door, mede dankzij je vriend: koffie. Daarna lekker lunchen met je collega’s. Omdat je ‘s ochtends niet veel hebt gegeten, neem je een extra boterham waarbij je jezelf trakteert op boter en hagelslag. YUM!

Eenmaal achter je bureau voel je dat je toch net iets teveel hebt gegeten. En tijdens de eerstvolgende meeting komt ‘ie: de after lunch dip. Bleh…

Hoe komt het dat je niet uitgerust wakker wordt? En dat je die energiedips door de dag heen ervaart? Dit kan meerdere oorzaken hebben. Ik noem er een aantal:

1. Je bijnieren draaien overuren door aanhoudende stress. Waar je lichaam in eerste instantie adrenaline aanmaakt, gaat het al snel over op de aanmaak van cortisol. Het hormoon DHEA balanceert normaliter de cortisol waarden. Alleen als de stress aanhoudt en er voortdurend cortisol wordt aangemaakt, is het voor DHEA vechten tegen de bierkaai. Daarnaast kan het ook zijn dat je lichaam te weinig DHEA kan aanmaken, bijvoorbeeld als je te weinig (gezonde) vetten eet. Dan heb ik het niet alleen over avocado en kokosolie, maar bijvoorbeeld ook over roomboter. 

2. Je schildklier werkt niet optimaal. De schildklier maakt hormonen aan. Dat begint met TSH, wat schildklierhormoon T4 aanmaakt en van daaruit schildklierhormoon T3 moet aanmaken. Ook hier is er een feedbacksysteem en wel in de vorm van reverse T3. Deze laatste dient de T3 waarde te balanceren. Soms wordt er te weinig TSH, T4 of T3 aangemaakt of juist een overschot aan reverse T3. Dit kan onder invloed van meerdere factoren gebeuren. Bijvoorbeeld als je Pfeiffer hebt gehad (Epstein Barr virus), dan blijven de antistoffen in je lichaam aanwezig. Maar ook gluten kunnen de schildklier nadelig beïnvloeden. Helaas wordt dit vaak onderbelicht. De huisarts test meestal alleen de TSH waarde en als deze oke is, dan houdt het daarbij op. En gemiste kans, omdat je dan geen volledig beeld hebt. 

3. Je geslachtshormonen en / of neurotransmitters zijn uit balans. Denk hierbij aan oestrogeen, progesteron, testosteron – ook bij vrouwen-, (nor)adrenaline, dopamine en serotonine. Ik zie steeds vaker dat mensen een tekort aan (een aantal van) deze stoffen hebben. Meestal gaat dit samen met andere disbalansen in het lichaam. Ook hiervoor zijn vetten essentieel, terwijl steeds meer mensen minder vet eten omdat ze bang zijn om dik te worden. Het gaat om het eten van de juiste vetten in de juiste hoeveelheden en op de juiste tijden (‘s nachts een broodje shoarma halen valt hier bijvoorbeeld niet onder). Oftewel om balans. 

4. Vermoeidheid kan ook uit een andere hoek komen, namelijk uit je spijsvertering. Zoals wanneer je voedselintoleranties hebt. Dit komt steeds vaker voor, gezien de Westerse leefstijl. Natuurlijk spelen hormonen hierin ook een belangrijke rol: vaak is het een samenspel. Maar als we teruggaan naar de spijsvertering dan kunnen onverteerde etensresten die naar je bloedbaan gaan en daar een immuunreactie uitlokken je ook heel moe maken. Je leest er meer over in dit artikel dat ik hier eerder over schreef. 

5. Tot slot kun je je ook heel moe voelen als je een bacterie of parasiet bij je draagt die niet in je spijsverteringskanaal thuishoort. Je lichaam is dan constant aan het vechten om dat beestje eruit te werken en dat kost energie. Je reserves – voor zover je die al had – raken uitgeput en als dit lang duurt, dan kun je op termijn andere klachten krijgen zoals buik- en hoofdpijn. 

Zoals je ziet bestaat er niet een panklaar antwoord op de vraag waar vermoeidheid vandaan komt. 

Vaak is het een samenspel van meerdere factoren. Daarom is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. 

En dat is ook precies de reden dat ik met laboratoriumonderzoek werk. Meten is weten nietwaar?!?

Denise

P.S. Waar denk je dat bij jou de oorzaak zit? Als je hier meer over wil weten, vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Dan nemen we telefonisch in 15 minuten je situatie door en geef ik bij je aan hoe ik je hiermee kan helpen.

Print Friendly, PDF & Email