2440906709459855

Er is bijna niets wat ik zoooo lekker vind als roomboter! En laat dat nou ook ook eens gezond voor je zijn… Boter gezond? Jazeker. Je kunt echt veel beter roomboter eten dan margarine. Zomaar even wat feitjes over deze twee concurrenten:

  • Roomboter is een natuurproduct.

  • Margarine wordt in een fabriek gemaakt.

  • Roomboter bevat verzadigde vetten. Die zijn niet per se slecht voor je, zoals we tegenwoordig allemaal denken. Je hebt verzadigde vetten ook nodig om je lichaam gezond te houden. O.a. voor je cel- en hormoon opbouw.

  • Roomboter is o.a. rijk aan boterzuur: de perfecte voeding voor je goede darmbacteriën. En geloof me, die zijn bij een Westers eetpatroon in de minderheid in die buik van jou.

  • Margarine wordt gemaakt van plantaardige oliën, maar die zijn niet altijd goed voor je. Het gaat erom dat je de juiste verhouding omega 6 versus omega 3 vetzuren binnenkrijgt. In margarine zit een relatief hoog gehalte aan omega 6 vetzuren en laag gehalte aan omega 3 vetzuren t.o.v. wat de ideale mix zou zijn.

  • Doordat roomboter ‘rijkelijk vet’ is, geeft het langer een verzadigd gevoel.

  • Hoe denk je dat de plantaardige oliën in margarine hard worden gemaakt, zodat jij het op je brood kunt smeren? Juist ja, met transvetzuren. Die worden natuurlijk niet zo genoemd op het etiket, want dan koop jij het misschien niet meer. Maar jouw lichaam ziet die transvetten niet als vet, want hij kent het niet. En daardoor blijf je er meer van eten. Het verzadigd niet.

Vanwege bovenstaande eigenschappen en voordelen raad ik mijn cliënten aan om regelmatig roomboter, maar ook andere gezonde vetten zoals kokosolie te eten.

Dus lekker dik smeren op een cracker of nog beter een plak ontbijtkoek (oké deze laatste is niet al te gezond, wel lekker en kan af en toe best).

Waar kies jij morgen voor: een natuurproduct of een fabrieksproduct?

Denise

P.S. Heb je wel eens last van een opgeblazen gevoel of andere darmklachten? Download dan mijn gratis ebook Gutfeeling met 10 tips bij darmklachten.

Print Friendly, PDF & Email