2440906709459855

Het lijkt in Amsterdam inmiddels bijna een modegril: in een restaurant je eten bestellen zonder ui of knoflook (omdat je anders de hele avond zit te knetteren). 

Maar ja, dat is wat mij betreft een probleem omzeilen. Kun je niet beter de oorzaak van deze winderigheid onderzoeken? Oh en als je die dan toch hebt gevonden ook maar meteen aanpakken?

Lijkt mij wel. Dat is in ieder geval wel de aanpak die ik hanteer. Maar ja, ik ben dan ook heel nieuwsgierig en leergierig. 

Hoe komt het dat veel mensen gaan winden na het eten van uien, knoflook en de hele lookfamilie?

Hier in het westen eten veel mensen ongezond. We hebben een druk bestaan, moeten tien ballen de lucht in houden en daarnaast moet er ook voldoende tijd en aandacht worden besteed aan onze sociale contacten. 

Je bijnieren draaien overuren en hoe lekker en makkelijk is het dan om naar gemaks eten te grijpen. Een pizza, eiwit- en vetrijke pasta of een lekker Thais rijstgerecht. Dit alles met relatief weinig groenten en veel enkelvoudige koolhydraten (ik ga m’n rijst echt niet 35 minuten koken…). 

Je darmen worden hier niet bepaald blij van. Veel inwoners van je darmen wel. Alleen niet degene die je wilt. Want je goede darmbacteriën gedijen goed bij het eten van vezels, zoals in groenten en fruit maar ook in (langkokende) zilvervliesrijst en volkoren granen. 

En dat is waar we de connectie tussen de ui en de wind leggen: ‘t zit ‘m in de vezels. Uien bevatten namelijk inuline en oligofructose (FOS). Dat zijn zogenaamde prebiotische vezels. 

Deze vezels dienen als voeding voor je goede darmbacteriën. Krijgen je goede darmbacteriën te weinig te eten, dan leggen ze het loodje. En kunnen bijv. gisten de overhand krijgen, waardoor je ook winderigheid krijgt.

Op het moment dat je ineens meer vezels gaat eten, raken je darmbacteriën van slag. 

Ze produceren daardoor extra gassen en die gassen moeten ergens naartoe: naar boven of naar beneden. Meestal kiezen ze de hoofduitgang ‘down under’. 

Daarnaast verteren steeds meer mensen hun eten niet optimaal, ofwel doordat ze te weinig spijsverteringsenzymen aanmaken ofwel door wederom de goede darmbacteriën. 

Een deel van ons voedsel wordt namelijk door deze goeie rakkers afgebroken. En ook daar komen gassen bij vrij. Hoe minder groot het leger aan goeie bacteriën, hoe meer onverteerd eten er in de darm blijft -> hoe meer gassen. 

Kortom: laat uien niet uit je eten, eet er juist meer van. Ga door de winderigheid heen, voeg nog meer vezels maar ook goede darmbacteriën toe aan je voedingspatroon en kijk of het na een paar weken beter gaat. 

Zo niet, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand en raad ik je aan dit te laten onderzoeken met laboratoriumonderzoek. 

Op die manier heb je feitelijke informatie over wat er zich in jouw lichaam afspeelt en kun je de oorzaak aanpakken zodat je voor langere tijd van ongemakken zoals die winderigheid af bent. 

Denise

P.S. Als je een keer vrijblijvend met me wil overleggen hoe ik je kan helpen of hoe zo’n laboratoriumonderzoek eruit ziet: vraag dan een gratis adviesgesprek aan.

Print Friendly, PDF & Email