2440906709459855

Afvallen, veel energie hebben, van dat opgeblazen gevoel afkomen: het zijn doelen die we allemaal wel kennen. 

De wens om zo’n gezondheidsdoel te behalen hangt af van de noodzaak. Ofwel hoeveel last je ervan hebt ofwel omdat je op die en die datum per se in een jurk met bepaalde maat wil passen – om maar iets te noemen. 

Meestal beginnen we voortvarend, alleen komt na een paar weken de klad erin. En gaat de lol er vanaf (welke lol?!? Het is mega afzien). Dan komt het: het moment waarop je bepaalt ga ik door of haak ik af?

Vaak gebeurt het laatste. Al dan niet als gevolg van toch dat ene ijsje of die ene avond afhaal Thai omdat je zo hard hebt gewerkt en je het ECHT niet meer kunt opbrengen om een gezonde hap in elkaar te draaien. 

Dat is jammer, want als je juist op die momenten doorzet dan win je daar niet alleen lichamelijk iets mee maar ook mentaal. Je hebt een overwinning op jezelf gepakt!

En dit brengt me op het moraal van dit verhaal: het behalen van je (gezondheids)doelen valt of staat met je mindset. 

Is het glas bij jou halfleeg of halfvol? 

Heb je jezelf een concreet doel gesteld dat je binnen een afgebakende periode wilt behalen?

Of roep je alleen dat je van die vermoeidheid af wil en hoop je (al dan niet op de W.C.) dat je op een nacht verlicht wordt en je de volgende morgen spontaan – zo fris als een hoentje – je bed uitspringt?

En nu komt ‘ie: ben je met jezelf een commitment aangegaan en heb je je doel en commitment met iemand anders gedeeld? (Deze twee zijn essentieel!)

Ik vraag mijn cliënten niet voor niets aan het begin van een traject wat hun concrete doel is en welk cijfer ze voor hun commitment geven om dit doel te behalen. 

Je kunt nog zo graag iets denken te willen bereiken, als je jezelf er niet volledig aan commit, dan gaat het je niet lukken. 

Ik weet hoe lastig dit is. Hoe nasty je gedachten en je verlangen naar iets ongezonds kan zijn. Want hey, let’s face it: ik ben ook maar een mens. 

Maar ik weet ook hoe het is om af te zien. Om een doel te stellen en door te zetten, juist als het moeilijk is. Ook nadat ik ‘in de fout’ ben gegaan. Daarna dus niet opgeven, maar de volgende dag met een clean slate beginnen en de draad weer oppakken. 

Juist doordat ik weet hoe lastig dit is, bied ik hierin support aan mijn cliënten. Je hoeft er geen gebruik van te maken, maar heb je een zwaar moment dan ben ik er voor je. 

Je hoeft het niet alleen te doen. 

Denise
P.S. Herken je jezelf hierin en kun jij wel wat hulp gebruiken bij het behalen van je gezondheidsdoel? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan.

Print Friendly, PDF & Email