2440906709459855

Poepen. Het is iets wat we iedere dag zouden moeten doen. En toch doen maar weinig mensen dat.

Sommigen gaan om de dag, anderen met pijn en moeite – soms letterlijk – een paar keer per week. Gevolgd door een enorm gevoel van opluchting zodra ‘the eagle has landed’.

Als je niet iedere dag een ‘Number Two’ produceert, dan is dat voor mij een belletje in de richting van een mogelijke procesverstoring in je lichaam.

Blijft ‘ie daarnaast ook nog eens drijven of valt ‘ie direct uit elkaar zodra ‘ie het water (oké vaak je urine) raakt, dan gaat er een extra belletje af.

En als ik hoor dat er regelmatig ook een flinke pindakaas met stukjes uit komt, dan is er echt werk aan de winkel.

Maar wist je dat kleur hierin ook een belangrijke rol speelt? Niet voor niets hoor ik in mijn praktijk regelmatig de vraag: “kan het kwaad als ‘ie niet bruin is?”

Want ja, wat zegt de kleur van je ontlasting je?

  • Oranje/geel: voordat je het Wilhelmus inzet, kun je je beter toch maar even achter je oren krabben. Want dit kan een teken zijn dat de vertering vanuit je alvleesklier en / of gal en lever niet optimaal verloopt of dat je een parasiet bij je draagt.
  • Groen: veel groen voedsel (zoals spinazie in groene smoothies), bacteriën die je liever niet bij je draagt of te weinig galzouten.
  • Wittig: te weinig spijsverteringsenzymen of een verminderde leverwerking.  Of een overschot aan gisten. Vaak drijft je ontlasting dan ook.
  • Rood: na het eten van bietjes kun je je soms rot schrikken als je achterom kijkt! Dit kan ook door ander rood voedsel komen. Maar het kan ook een teken zijn van bloedingen of ontstekingen lager in je spijsverteringskanaal.
  • Zwart: dit zie je vaak bij gebruik van ijzertabletten, middelen zoals Norit, na het eten van teveel drop, maar ook bij bloedingen hoger in je spijsverteringskanaal.
  • Donkerbruin: dit is vaak een teken dat je ontlasting te lang in je darm blijft, wat aangeeft dat je vertering niet snel genoeg verloopt.

Voordat je in paniek raakt en direct de huisartsenpost belt, check eerst even wat je de laatste dagen hebt gegeten.

Zie je meerdere keren achter elkaar een afwijkende kleur, terwijl je dat niet kan herleiden aan wat je hebt gegeten? Ga dan even langs je huisarts.

Denise

P.S. Wil je hier meer over weten? Of zie jij regelmatig een andere kleur als je achterom kijkt? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan.

Print Friendly, PDF & Email