2440906709459855

Veel mensen laten elke dag winden. Dat is er dan niet één, nee, het is de hele dag door raak. Vaak zijn dit van die stinkwinden. Van die echte gênante zeg maar. Er is op zich niets mis met het laten van een wind, maar het is niet zo dat iedereen dit de hele dag door doet. En al helemaal niet van die stinkerds.

Wat gebeurt er in je lichaam op het moment dat je een wind laat? En heeft die rotte eierenlucht nog een bepaalde betekenis?

Jazeker! Maar eerst kijken we even naar hoe zo’n wind ontstaat.

In je darmen zitten allerlei soorten bacteriën. Zowel soorten die je liever wel bij je draagt als soorten die je liever niet met je meezeult.

Velen van ons zijn grootgebracht met een korte periode (of geen) borstvoeding, langere periode flesvoeding, Liga koeken en appelsap. Lekker met 4 maanden al een fruithap erin en variëren met slechts een paar groentesoorten, want de rest lusten we niet. En die groenten werden ook nog eens doodgekookt. Herkenbaar? Check! (tot deze groep behoor ik zelf ook – sorry mam!)

Hierdoor hebben onze goeie darmbacteriën in de eerste jaren van ons bestaan zich niet goed kunnen ontwikkelen en voeden, waardoor ze in mindere mate aangemaakt zijn dan wat ideaal is.

Een deel van die goeie jongens zijn zuurstofvreters. Alles wat er aan zuurstof meekomt in het maag-darmkanaal – bijv. als je een hap neemt, slikt of de zuurstof uit die luchtige mousse die je hebt gegeten – moet door die zuurstofvreters weg gegeten worden, zodat je voedselbrij met zo min mogelijk zuurstof verder kan gaan richting uitgang.

Maar als er niet genoeg zuurstofvreters zijn, dan blijft er te veel zuurstof hangen. En dat wil eruit. Dat kan aan de bovenkant (geef ‘m een stoel) of aan de onderkant (dat lucht op).

Daarnaast kan het ook zijn dat je vertering niet optimaal loopt. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Als dit het geval is – met name de eiwitvertering – dan worden er te weinig spijsverteringsenzymen aangemaakt, waardoor er onverteerde eiwitten naar je darmen gaan.

In je darm moeten de goeie darmbacteriën deze onverteerde eiwitten verder verteren, waarbij er gassen vrijkomen in je darmen die eruit willen. En je raad al welke uitgang ze nemen… They aint smell nice!

Tot slot kunnen ook ziekteverwekkers zorgen voor een overmaat aan ruikende gassen. Denk hierbij aan (slechte) bacteriën en parasieten of een overmaat aan gisten of schimmels.

Al met al is het duidelijk dat een stinkende wind je iets wil zeggen. Wat je vervolgens met dit signaal doet, is aan jou. Het is in ieder geval Food For Thought….

Denise

P.S. Wil je weten wat de oorzaak is waarom jij regelmatig ‘niet prettig ruikende winden’ laat? Ik help je graag! Vraag hier een gratis adviesgesprek aan.

Print Friendly, PDF & Email