2440906709459855

Het is weer koud en donker buiten. De tijd van kaarsjes aan, met joggingbroek en sokken op de bank naast je partner of huisdier zitten en natuurlijk de tijd van chocola (hij komt, hij komt…). 

Maar het is ook de tijd waarin veel mensen last hebben van een drogere huid. Met name tijdens de herfst en winter.

Wat speelt een rol in de oorzaak van een droge huid?

Je huid is je grootste orgaan. Dat is niet waar je het eerste aan denkt als je naar je hand of je gezicht kijkt, he? 

Toch heeft je huid een aantal essentiële functies. 

De huid is een belangrijk uitscheidingsorgaan. Zweten is natuurlijk een bekend fenomeen, waarbij o.a. afvalstoffen via het zweet buiten het lichaam wordt gebracht. 

Het heeft ook een beschermende functie. En dat doet het op de volgende manieren:

  • tegen UV-straling uit zonlicht. 
  • tegen invloeden van buiten op de binnenkant van het lichaam. Het is letterlijk en figuurlijk een barrière. 

Daarnaast heeft het ook een herstellende en opbouwende functie. Zo geneest het wondjes lokaal en snel en maakt het vitamine D onder invloed van zonlicht aan. 

De volgende twee hoofdfactoren zijn van invloed op de conditie van de huid, dus ook op het krijgen van een droge huid: factoren van buitenaf en factoren van binnenuit.

  • Factoren van buitenaf

Bij een droge huid is de buitenste laag van de huid (licht) beschadigd, waardoor de huid meer vocht verliest en uitdroogt. Dit wordt veelal veroorzaakt door zeephoudende producten die zorgen dat het vettige laagje op de bovenste huidlaag niet meer intact is. 

Het is dan ook raadzaam om niet elke dag te douchen en / of je huid in te smeren met zeephoudende producten, zoals een douchegel, body crème oid. Je kunt je huid beter insmeren met extra vierge kokosolie.

  • Factoren van binnenuit 

Daarnaast is ook voeding van de huid van binnen van essentieel belang op haar elasticiteit. 

De meest voor de hand liggende factor is om jezelf (en dus ook je huid) zo goed mogelijk te hydrateren door voldoende vocht – met name water – te drinken. Met 1,5 – 2 liter per dag als richtlijn. 

Maar ook de inname en opname van vitamines, mineralen en essentiële vetzuren zijn hierin key. 

De vitamines die met een gezonde huid in verband worden gebracht zijn:

  • Vitamine A: versterkt de bovenste huidlaag; 
  • Vitamine B3: bevordert de huideigen vetten in de bovenste laag van je huid; 
  • Vitamine C: helpt om je huid soepel en veerkrachtig te houden;
  • Vitamine E: draagt bij aan een evenwichtige vochtbalans in je huid. 

Bij de mineralen zijn dit voornamelijk zink en koper. Maar de meeste belangrijke voeding voor de huid zijn misschien wel de omega 3-vetzuren. Een tekort hieraan kan ook leiden tot een droge huid.

Een dergelijk tekort kan dus ofwel komen omdat je deze voedingsstoffen niet genoeg binnenkrijgt met wat je eet. Het kan echter ook zijn dat je heel bewust eet, maar dat een disbalans in je darm ervoor zorgt dat je de stoffen niet voldoende opneemt. 

Denk hierbij aan een overmaat aan gisten, zoals de Candida gist waar veel mensen last van hebben – zonder dat ze dit in eerste instantie door hebben. 

Eet jij voldoende natuurlijke kleur tijdens iedere hoofdmaaltijd? Oftewel groenten, fruit, noten, etc?

Als het antwoord ja is en je hebt een droge huid, dan is er werk aan de winkel om uit te zoeken wat deze droge huid veroorzaakt. 

Denise

P.S. Als je last hebt van een droge huid en je wilt weten wat dit bij jou veroorzaakt, vraag dan een gratis persoonlijk adviesgesprek aan.  

Print Friendly, PDF & Email