2440906709459855

Hoofdpijn is misschien wel de meest voorkomende soort van pijn. Hoewel dat een gedurfde uitspraak is, omdat steeds meer mensen lichamelijke klachten ervaren en dit dus niet goed te zeggen is. 

Toch hoor ik dit als één van de meest gehoorde lichamelijke ongemakken van mijn cliënten. 

Waarom krijg je hoofdpijn? Wat gebeurt er in je lijf? En wat kun je doen om dit te voorkomen?

Zoals bij zoveel dingen die het lichaam aangaan is er niet één pasklaar antwoord. Wel kan hoofdpijn een indicatie zijn van een aantal dingen. 

Ik noem er hier een aantal die vaak voorkomen, waarbij ik wat langer stil sta bij de eerste: in mijn ogen het de belangrijkste. 

Verminderde ontgiftingscapaciteit. Je lever is hèt ontgiftingsorgaan bij uitstek. Het is niet het enige orgaan dat dit doet, maar met z’n 1,5 kg is het wel één van de grootste organen en met zijn complexe functie in het ontgiftingsproces kan er nogal wat stagneren als dit niet goed loopt. 

Je lever breekt allerlei stoffen af – zoals pesticiden van je groenten en fruit, cafeïne en looizuur uit je koffie, maar ook het stresshormoon cortisol – tot stoffen die het lichaam gemakkelijker kunnen verlaten. 

Dit afbraakproces verloopt in twee fases: in de eerste fase worden verschillende belastende stoffen, maar ook hormonen en histamine afgebroken in kleinere deeltjes. 

In de tweede fase worden deze kleinere deeltjes omgezet tot in water oplosbare stoffen die met je ontlasting of urine kunnen worden afgevoerd.

Bij deze omzetting zijn veel verschillende vitamines en mineralen nodig: de zogenaamde co-factoren. Een aantal daarvan is vitamine B12 in beide actieve vormen, B6 en magnesium. 

Krijg je hier onvoldoende van binnen of neem je ze niet goed op – door bijvoorbeeld een verminderde darmwerking – dan kunnen er al kinken in de ontgiftingskabel ontstaan. 

Gevolg: je lichaam kan zich niet goed ontdoen van deze gifstoffen waardoor ze in je bloedbaan en lymfe terechtkomen en als het ware rondzwerven van binnen. 

Je lichaam kan ook besluiten een deel van de gifstoffen op te slaan in weefsels: meestal vetweefsels. Daar kan het voorlopig geen kwaad, zolang het lichaam het niet kan afbreken en afvoeren. Maar zodra je gaat afvallen, dan komen ze alsnog vrij. 

Soms voelen mensen ook pijn aan de rechterkant van hun buik, zo net onder de ribbenkast. Laat daar nou net je lever zitten…

Andere oorzaken van hoofdpijn zijn o.a.:

Als je stopt met het drinken van koffie. Doordat je dan de cafeïne mist, kun je (tijdelijk) last krijgen van hoofdpijn. De cafeïne zorgt namelijk voor een verwijding van de bloedvaten, waardoor je minder last van hoofdpijn krijgt. Stop je met deze toevoer, dan kun je meer last van hoofdpijn hebben. Vaak gaat dit over na een aantal dagen.

Vochtverlies of uitdroging, wat je krijgt als je onvoldoende water drinkt. Dit kan ook samenhangen met de hoeveelheid koffie wat je drinkt, omdat koffie vocht zou onttrekken aan je lichaam. Dus drink je koffie: neem er dan ook een glas water bij. 

De laatste die ik je nog wil meegeven is ijzertekort. Als je een ijzertekort hebt, dan krijgen je hersenen door de verlaagde hoeveelheid hemoglobine niet genoeg zuurstof, waardoor de bloedvaten opzwellen en zorgen voor extra druk. 

Interessant is de vraag waar je ijzertekort vandaan komt. Want een ijzertekort is niet normaal. 

Al met al een best lang blog, met veel food for thought…

Denise

P.S. Heb je naast hoofdpijn ook last van weinig energie of energiedips door de dag heen? Geef je dan op voor één van mijn gratis masterclasses over vermoeidheid.

Print Friendly, PDF & Email