Geprikkelde onderbuik of buikpijn na eten? Het komt bij ontzettend veel voor bij mensen en steeds vaker! Niet alleen bij kinderen, maar juist ook bij volwassenen.

Buikpijn na eten? Dat heeft een reden!

We zijn niet alleen ongezonder gaan eten & leven de laatste decennia, maar stress neemt ook enorm toe. Het aantal keuzemogelijkheden in zo ongeveer alles (dus weer stress) is enorm toegenomen net als een overload een prikkels -> beeldschermen, continue bereikbaar moeten en/of willen zijn, etc etc.

Terug naar het eten. Want juist daar zit vaak een belangrijke schakel m.b.t. buikpijn. Hoe komt het nou dat je buikpijn krijgt na eten? Is het dat je iets hebt gegeten waar je niet tegen kunt? Zo ja, is dit dan een allergie? Of ligt het aan iets anders?

buikpijn na eten onderbuik

Wat zijn die redenen dan van buikpijn na eten?

Vaak spelen er meerdere dingen een rol. Het is goed mogelijk dat je (tijdelijk) een bepaald voedingsmiddel niet goed verdraagt. We hebben het dan over een voedselintolerantie en niet een allergie. Gelukkig maar, want een allergie is onomkeerbaar en een intolerantie is juist wel omkeerbaar.

Dat is ook de reden dat er vaak niets uit vervolgonderzoek bij een allergoloog komt. Er is geen sprake van een allergie, dus komt die ook niet uit het (bloed)onderzoek naar voren. En artsen kijken niet naar voedselintoleranties, daarvoor kun je beter terecht bij een orthomoleculair voedingsdeskundige (zoals ik).

Voedselintolerantie, allergie of toch een ontsteking?

Maar een voedselintolerantie is zeker niet het enige waar je aan kunt denken bij een gevoelige onderbuik. Je kunt ook een ontstekingsreactie in je darm hebben, met meerdere oorzaken die daaraan ten grondslag kunnen liggen. Ik heb daar eerder een artikel over geschreven, je leest het hier.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van buikpijn na eten is een slechte vertering. Die vertering begint al in je mond, dus: hoe langer in je mond, hoe blijer je kont! Serieus. Daarna speelt de maag een cruciale rol middels het maagzuur wat er o.a. voor nodig is om het eten te verteren.

Slechte vertering

Verteringsstation #3 is de dunne darm. Daar komen vanuit de alvleesklier en de galblaas spijsverteringsenzymen om het eten verder te verteren. Tot slot pakt je dikke darm het laatste stuk van de vertering op zich. Dat doen je darmbacteriën om precies te zijn.

Als er op een van deze stations iets niet goed gaat qua vertering, dan kun je daar niet alleen heel moe van worden (is this the after lunch dip? Yes it is!), ook kan dit zorgen voor buikpijn.

Eet je daarbij ook nog eens te snel en te grote porties, dan krijgen je maag, darm en lever een enorme opdonder. Hun taken worden op dat moment overladen en jij gooit er nog een schepje bovenop. Je maag en darmen dijen opeens enorm uit door de grote hoeveelheid – en vaak zware combinaties – die het te verwerken heeft en dat voel je.

Pijn in de onderbuik?

Zit de pijn juist in de onderbuik, dan ligt er vaak een belangrijke sleutel in de dikke darm. Je goede darmbacteriën moeten meer verteren dan ze eigenlijk zouden moeten doen, omdat de verteringsstations daarboven hun werk niet goed konden doen. En dat merk je niet alleen aan die buikpijn, maar ook aan winderigheid. Je knettert de hele dag door. En echt niet alleen van uien.

Hoe weet je nou wat bij jou de oorzaak van je buikpijn na eten is? Dat weet je pas zeker als je het laat onderzoeken. Meten is weten, hoe afgezaagd het ook klinkt.

Mijn werkwijze

Je ziet in dit artikel alleen al meerdere oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan die buikpijn na eten. Om die reden zet ik altijd laboratoriumonderzoeken in als ik cliënten begeleid om de meest gezonde en energieke versie van zichzelf te worden. En veel ook, ik doe daar geen consessies aan.

Het heeft immers geen zin om naar slechts een deel van de puzzel te kijken. Liever een volledig beeld, zodat we gericht de in kaart gebrachte disbalans kunnen aanpakken en jij je voor de lange termijn weer sounds as a pound voelt. Zoals het moet zijn.

Heb je ook wel eens last van je onderbuik, buikpijn na eten of juist een opgeblazen buik? En wil je meer weten? Bekijk dan mijn gratis webinar over een opgeblazen buik. Zie je mij meteen in actie :-).

 

Print Friendly, PDF & Email