Drijvende ontlasting is ontlasting dat blijft drijven in de W.C. Vaak is er niets ernstigs als je je Number Two nog ziet drijven in het toilet. Het kan echter wel een signaal zijn van met name verteringsissues, zoals een verminderde aanmaak van spijsverteringsenzymen door de lever en de alvleesklier.

Je lever moet namelijk galzouten en het vet-splitsende enzym lipase aanmaken en je alvleesklier produceert ook (weliswaar in mindere mate) lipase. Dit alles dus om de vetten uit je eten zo goed mogelijk af te breken, zodat het je lichaam kan verlaten.

Drijft je ontlasting, dan zitten er teveel vetten in je ontlasting en dat betekent dat je lichaam de vetten niet goed heeft kunnen afbreken (anders zouden ze niet meer in je ontlasting zitten). Een floater is dus een signaal!

Oorzaak drijvende ontlasting

De meest directe oorzaak van drijvende ontlasting is dus een verminderde aanmaak van vetafbrekende spijsverteringsenzymen. Maar de vraag is hoe het komt dat je lichaam deze enzymen minder goed aanmaakt. Oftewel, wat is de daaronder liggende oorzaak? Dat kunnen er meerdere zijn.

Waaronder:

  • een maagzuurtekort;
  • verlaagde hoeveelheid aan goede darmbacteriën;
  • overmaat aan ziekmakers in de darm, zoals ziekmakende bacteriën, gisten en schimmels;
  • (chronische) stress;
  • een hyperpermeabele darm, oftewel een leaky gut;
  • een voedselintolerantie;
  • een histamine-intolerantie.

Dit is slechts een deel van de mogelijke oorzaken, dit zijn de meest voorkomende in mijn praktijk. Dat weet ik, omdat ik altijd met laboratoriumonderzoeken de oorzaken van fysieke ongemakken en symptomen, zoals drijvende ontlasting, in kaart breng. Meten is weten!

Drijvende ontlasting

Drijvende stoelgang verminderen

Het is dus zaak om de oorzaak van je drijvende ontlasting in kaart te brengen. Natuurlijk kun je allemaal dingen gaan proberen, maar vaak zijn die methoden niet voldoende om zicht te krijgen op wat er onder de oppervlakte ligt. Daarnaast kan dit proces van elimineren en toevoegen eindeloos lang duren en blijf jij drijvende Units zien als je je omdraait bij de pot…

Minder vet eten is natuurlijk geen oplossing. Je lichaam heeft vetten hard nodig, o.a. voor de celaanmaak, maar ook voor de aanmaak van hormonen. Dit vindt plaats uit cholesterol – oftewel vet – dus dan moet je dat wel eten. Als je minder vet gaat eten om van de drijvende ontlasting ‘af te komen’ dan ben je dus een pleister aan het plakken, terwijl je er nieuwe wonden bij maakt (zoals een hormonale disbalans).

Toch een (kleine) pleister op de wond?

Wil je niet meteen aan de onderzoeken en toch weten of het door je vetvertering komt? Neem dan een voedingssupplement met spijsverteringsenzymen erin. Er zit veel kwaliteitsverschil tussen merken en producten, maar het is belangrijk dat het in ieder geval bijdraagt aan het afbreken van vetten (dus moet het in ieder geval ‘t enzym lipase bevatten).

Liever wel meteen de oorzaak weten?

Dan kun je met de juiste laboratoriumonderzoeken de oorzaken (vaak zijn het er meerdere, want ja we lopen vaak langer rond met signalen / fysieke ongemakken voordat we in actie komen. Herken je vast wel 🙂 in kaart brengen.

Wil je dat met mij doen? Ik help je graag. Vraag dan een gratis intake aan, dan denk ik met je mee en adviseer je welke onderzoeken we inzetten om de oorzaken van jouw situatie in kaart te brengen. Doe dit alleen als je dit serieus wilt aanpakken, mijn tijd is gelimiteerd – net als die van jou.

Ik help je graag!

 

Print Friendly, PDF & Email