Histamine acne

Acne oftewel puistjes zijn al lang niet meer iets dat alleen tijdens je jeugd voorkomt. Steeds meer mensen houden er ook na de puberteit last van.

Dat geldt zowel voor vrouwen als ook voor mannen, hoewel ik het in mijn praktijk vaker van vrouwen hoor.

Wat is acne? Acne is een ophoping van talg in de talgklieren van de huid. Bij de meeste mensen zit het in het gezicht en de hals, soms ook uitbreidend naar de schouders en rug.

Er gaan veel mythen de ronde wat de oorzaak van acne zou zijn. Het antwoord is dat er niet één oorzaak is waar het altijd aan ligt. Het kan uit meerdere hoeken komen en is vaak een combinatie van meerdere oorzaken (om het makkelijk te maken).

Ik zie in mijn praktijk steeds meer mensen met een histamine-intolerantie. Zo’n histamine-intolerantie betekent niet dat je niet goed tegen histamine kunt – zoals de naam doet vermoeden – maar dat je teveel histamine in je lichaam hebt. Meer dan je lichaam kan afbreken.

En het is ook deze histamine jongen die ik steeds vaker zie als een van de oorzaken van acne.

De vraag is: hoe kom je aan dit overschot aan histamine? Dat kan een vrij eenvoudige oorzaak hebben, zoals een vitamine D en / of omega 3-vetzuren tekort. Maar het kan ook complexer zijn en komen door bijv. een allergie of een overmaat aan Candida gisten, schimmels of parasieten in de darm.

Ook hierbij gaat het vaak om een combinatie van meerdere oorzaken die elkaar versterken.

Neem een overmaat aan Candida gisten. Als die bad guys de overhand krijgen, dan maakt het lichaam vaak meer histamine aan. Op termijn – omdat je hier langer mee rondloopt en niet meteen je klachten onder de loep neemt en aanpakt – kan er een ontstekingsactiviteit in de darm ontstaan (hello buikpijn en -krampen). Weetje: heb je vaak zin in zoet, dan is de kans op teveel Candida gisten groot, want deze jongens leven op suiker.

Eet je daarbij dagelijks ook een flinke portie gluten en (gewokte) boontjes, dan is de kans groot dat je daarnaast ook een hyperpermeabele darm hebt. Oftewel: een leaky gut.

Ik vind dat een rot term, maar je vindt via Professor Google aanzienlijk meer onder ‘leaky gut’ dan onder ‘hyperpermeabele darm’.

Wat betekent die ‘lekkende darm’ dan? 

Ik werk vaak met beeldspraak. Vind ik leuk en het beklijft aanzienlijk beter dan allemaal moeilijke termen naar je hoofd slingeren. 

Dus terug naar die lekkende darm. Vergelijk je darm met een zeef. Je wil dat het een fijne zeef is die alleen vitamines en mineralen uit je voeding doorlaat naar de bloedbaan. 

Alleen op termijn kan je darm een grove zeef worden. Die niet alleen vitamines en mineralen doorgeeft, maar ook onverteerde voedselresten en / of bacteriën vanuit je darm.

Die grove zeef kun je ook weer door meerdere factoren krijgen. Eén daarvan ligt aan wat je dagelijks eet en de ander zit weer in het bad guys spectrum: een overmaat aan ziekmakende bacteriën bijvoorbeeld. 

En ook die leaky gut heeft weer relatie met een ontstekingsactiviteit in de darm. Mooi en ook complex hoe het lichaam in elkaar zit he?

Terug naar de puistjes. 

Als je dus een overmaat aan bag guys (zoals Candida gisten), veel gluten en boontjes eet en geen kwalitatief goed vitamine D supplement neemt dan is de kans op zowel een histamine intolerantie, ontstekingsreactie in de darm als een leaky gut groter dan wanneer je gevarieerd eet, je darmen in balans zijn en je netjes iedere dag die vitamine D snoept.

Samenvattend houden al deze drie dingen: histamine intolerantie, ontstekingsreactie in de darm en een leaky gut verband met acne.

Wat zou bij jou de oorzaak van je puistjes of je onregelmatige huid zijn?

Meten is weten. Om die reden zet ik altijd laboratoriumonderzoek in, zodat we feiten hebben en de oorzaak echt in kaart hebben en niet een verdenking aan de hand van de klachten. Veel klachten kunnen immers uit meerdere hoeken komen. 

Dit is ook de manier waarop ik mijn onregelmatige huid de das om heb gedaan: laboratoriumonderzoeken voor de inzichten en een behandelplan op maat om deze oorzaken aan te pakken.

Denise

P.S. Vond je dit artikel interessant? Volg me dan op Instagram. Daar deel ik iedere week mijn kennis en ervaring over het hebben en houden van een sterk immuunsysteem via mijn posts en video’s.

P.P.S. Kun je niet wachten om te checken of histamine een rol speelt in jouw onregelmatige huid? Kijk dan eens bij mijn Histamine Maandmenu. Als je een paar weken histamine-arm eet en je merkt verbetering dan weet je dat daar een deel van de oorzaak zit!

Print Friendly, PDF & Email