Heb je ook zo’n last van de pollen? De grassen? De Bomen? Juist nu alles in VOLLE bloei staat?
Oh nee, die verschrikkelijke hooikoorts, wat te doen..
Je niest je een ongeluk, je ogen zijn de hele dag door rood en betraand en dan dat kriebeltje in je neus…
Heel irritant.
Na een paar keer goed niezen is die niet weg, nee -> die blijft.
De warmte van de lente en zomer staan je tegen. Iedereen om je heen vindt het heerlijk en jij wordt GEK van de hitte.
Door die warmte speelt je huid op. Je krijgt jeukende blaasjes, huiduitslag of zelfs eczeem.
Ook als je dat normaal gesproken niet krijgt.
Je slaapt daardoor slecht en je bent dood- en doodmoe.
Was het maar herfst, dan was je er vanaf. Terwijl je het ook heel fijn vindt dat de zon schijnt en het lang licht is.
Zo dubbel strijdig allemaal.
Je hebt last van hooikoorts en je weet niet wat je kunt doen om je klachten te verminderen.
Laten we beginnen bij te kijken naar wat hooikoorts is.
Hooikoorts is een overdreven, niet gecontroleerde reactie van je immuunsysteem op een stof van buiten je lichaam. Hooikoorts is een allergische reactie.
Bij deze reactie komt histamine vrij. En die histamine zorgt vaak voor vervelende klachten, zoals hierboven omschreven. Maar histamine kan ook voor veel andere klachten zorgen. Met name te veel histamine, oftewel: een histamine-intolerantie.
Terug naar de hooikoorts en de oorzaken.
Bij de één is het een stofje in de pollen die in de lucht hangt, bij anderen zijn het bomen of grassen of juist katte- of hondenharen.
Wat het bij jou ook is, het zorgt ervoor dat je immuunsysteem continu overprikkeld en actief is. Terwijl dat eigenlijk niet zou moeten zijn.
De indringer – laten we als voorbeeld pollen nemen – is namelijk in principe onschuldig. Zeker als je het vergelijkt met een ziekmakende bacterie, want die wil je niet in je lichaam hebben en zeker niet houden.
Om zo’n bacterie uit je lichaam te werken, word je immuunsysteem tijdelijk heel actief. De slijmvliezen van je darmen zwellen op en allerlei stoffen die in die slijmlaag zitten gaan op de indringer af, maken het beest onschadelijk en werken het de deur uit.
Geholpen door extra stoffen vanuit andere delen van het lichaam die snel ter plaatse komen om lokaal te werk te gaan.
Helemaal top: wat zit het lichaam toch wonderlijk in elkaar.
Bij hooikoorts reageert je lichaam nagenoeg hetzelfde, maar dan lokaal in de slijmvliezen van je neus. En is de indringer geen gevaarlijke bacterie, maar een vrij onschuldig stofje, zoals een pol die door de lucht zweeft.
De vraag is: Hooikoorts, wat te doen?
Goeie vraag! Om antwoord te geven op deze vraag, moet er eerst antwoord worden gegeven op een andere vraag: wat is bij JOU de veroorzaker van je hooikoorts?
Zijn het de pollen, gras soorten, stuifmeel uit bomen of zit ‘t ‘m in een andere hoek, zoals katte- en hondenharen, schaal- en schelpdieren, etc?
Als je dat nog niet weet, dan raad ik je aan om hier onderzoek naar te laten doen via je huisarts. Meerdere veroorzakers zijn namelijk ook mogelijk en beter dat je dat dan weet.
Weet je al wat bij jou je hooikoorts veroorzaakt, maar weet je niet wat je hieraan kunt doen? Dan heb ik een paar praktische tips voor je.
Want pollen vermijden is knap lastig in het volle bloeiseizoen…
Tip 1 = neem meer vitamine C op een dag, gecombineerd met mineralen.
Vitamine C is een mooie allrounder binnen het vitamine spectrum. Maar ook een hele krachtige antioxidant die je immuunsysteem enorm kan helpen.
En – hier komt het – die de histaminewaarde kan verlagen. TADAA! Op 2 vlakken qua hooikoorts is het hier al bingo. Tot slot is vitamine C ook een ontstekingsremmer. En wat gebeurt er bij een allergische reactie en een histamine-intolerantie….? Dan maakt je lichaam ontstekingen aan. Al dan niet lokaal.
Werkt dit vitamine C dus ook op. Let wel op dat je de gebufferde variant neemt, want de meest eenvoudige verbinding van vitamine C – ascorbinezuur – kan te zwaar op de maag vallen. Letterlijk. Het zuur kan er flink van omhoog komen. Zeker als je een maagzuur tekort hebt. Wat ontzettend vaak voorkomt! En wat ook een rol speelt bij histamine.
Die mineralen zijn hulpstoffen – zogenaamde co-factoren – voor de vele processen waar vitamine C positief op werkt, zoals het ondersteunen van je immuunsysteem. En veel mensen hebben juist een tekort aan deze mineralen. Daarom is het 1 + 1 = 3 als je ze samen neemt. Denk hierbij o.a. aan zink, mangaan en selenium.
Ik heb mensen gehoord die alleen al door deze tip minder last hadden van hun hooikoorts klachten. Proberen waard dus. Neem voor een adequate dosering die bij jou past, contact op met een deskundige die je hierin kan adviseren (disclaimer: ik doe niet aan algemene adviezen, ook niet qua doseringen van vitamine C)
Tip 2: hooikoorts, wat te doen = start je maaltijd met appelazijn
Hhmm, dit is een aparte tip he? Heb je vast nog niet eerder gehoord? Snap ik, want daar blink ik in uit. In onorthodoxe tips, die werken.
Dit is er ook één die zeker het proberen waard is. Vanwaar deze tip? Zoals ik eerder in dit artikel aangaf hebben ontzettend veel mensen last van een maagzuurtekort.
En een maagzuur tekort kan zorgen voor een toename van histamine. Ook is bij een maagzuur tekort de kans groter dat De Dierentuin in je darmen ontploft. Immers, het zuur heeft als één van de taken het afdoden van beestjes, zoals bacteriën. Lukt dat minder goed doordat er minder zuur aanwezig is, dan is de kans op een overgroei aan pathogenen (ziekmakers) groter.
En heb je teveel pathogenen in je buik, dan zet dat de histamine motor weer aan. Vandaar dat het toevoegen van zuur aan je maag enorm kan helpen. Bij veel klachten overigens, maar zeker dus ook bij hooikoorts.
Je verlaagt daarmee in ieder geval een deel van de histamine-aanmaak. En of dit de tip is waardoor jij significant minder last van je hooikoorts krijgt: dat hangt af van hoe hoog jouw histamine waarde is en of dit bij jou gepaard gaat met een maagzuurtekort.
Kwestie van testen of – in het geval van de appelazijn – proberen.
Bijkomend voordeel van appelazijn is dat het ook een zuiverende werking heeft. Soort mini-schoonmaak :-).
Geeft het toevoegen van appelazijn juist klachten? Dan is er meer aan de hand. Stop er dan meteen mee en laat dan de oorzaken van deze klachten onderzoeken door een expert (als je dat wil tenminste).
Tip 3: Hooikoorts, wat te doen = eet minder histaminerijke voeding.
Ook kun je de histaminewaarde verlagen door minder histaminerijke voeding te eten. Of beter gezegd: histamine-arm te eten.
Je hebt ‘m al door: door je histaminewaarde te verlagen, kun je de klachten die je in het hooikoortsseizoen zo dwars zitten verminderen. En daar gaat het om. Zo ook met wat je eet.
Zo zitten heerlijke en gezonde voedingsmiddelen die juist in de zomer zo rijkelijk aanwezig zijn, vaak ook vol histamine of zetten ze histamine vrij zodra het in je lichaam komt.
Denk daarbij o.a. aan:
- Frambozen
- Aardbeien
- Avocado’s
- Spinazie
- Tomaten
De lijst is te lang om in een artikel te delen, maar zit als bonus bij het Histamine Maandmenu dat ik heb ontwikkeld.
Het kan dus een mooie test zijn om 4 a 5 weken lang histamine-arm te eten en te kijken / voelen of je hooikoortsklachten hierdoor verminderen. Bij veel mensen geeft dit verlichting van hun klachten.
Of dit bij jou ook het geval is, is een kwestie van proberen. Hangt ook weer af van hoe hoog jouw histamine waarde is en wat nog andere onderliggende oorzaken van jouw histamine-intolerantie zijn.
Dat kun je overigens in kaart laten brengen met laboratoriumonderzoek. Met urine en ontlasting wel te verstaan. Denk dan ook aan het laten onderzoeken van de onderliggende oorzaken – buitenom een allergie – want alleen dan heb je een volledig beeld en weet jij waar je (gericht) aan kunt werken.
Gaat dat je voor nu te ver?
No worries.
Probeer dan wat 4 a 5 weken histamine-arm eten voor je doet.
Om je daarbij te helpen heb ik dit Histamine Maandmenu ontwikkeld, met daarin maar liefst 100 (!) histamine-arme recepten die ook glutenvrij, koemelkvrij, eivrij en suikervrij zijn. Met smaak :-).
Ga ervoor, want alleen actie geeft resultaat 💪.
Succes ook dit hooikoortsseizoen weer!
Go get them tiger!Â
Groetjes,
Denise
P.S. Volg je me al op Instagram? Doe dat meteen even. Dan blijf jij up to date over onderwerpen zoals Hooikoorts en Histamine.