HormoonBalans

Ik word gek van m’n PMS, moodswings, energiedips

en slechte slaapritme. En dan ook nog die opgeblazen buik…

Elke maand is het raak: rug-, buik- en hoofdpijn & moodswings

Je bent blij als je ongesteldheid weer voorbij is. Veel vrouwen hebben er last van en de meeste vrouwen denken daarom dat dit normaal is. Dat is het niet! Je hoort je (aankomende) ongesteldheid wel te voelen, maar dit hoort niet gepaard te gaan met pijn.

Steeds meer vrouwen in de praktijk ervaren daarnaast ook extreem bloedverlies. En een enorme zin in chocola… Die je ook van jezelf mag, omdat je je zo rot voelt nu je ongesteld bent. Waarbij er geen rem is en de reep op gaat. 

Dan die moodswings… Die komen ook buiten je menstruatieperiode voor. Steken af en toe de kop op en kunnen zo zwaar zijn. Je wordt er ook niet gezelliger op naar je partner of collega toe. Achteraf baal je van je felle reactie, waardoor je jezelf vermanend toespreekt. En je je nog slechter voelt, met name over jezelf.

Overkomt jou wel eens het volgende?

Je hebt de hele dag hard gewerkt. Je hebt je door je dagelijkse after-lunch-dip gesleept en hebt aan het eind van de middag weer wat meer energie. Je hebt echt zin in een avond helemaal niks! Netflix, met een dekentje op de bank en een bak ijs erbij. Dé ingrediënten voor een ontspannen avondje: HEERLIJK!

Maar dan gebeurt het…om 21.00 uur stort je helemaal in. Je bent doodmoe, zit knikkebollend op de bank en wil het liefst meteen naar bed. Maar je favoriete serie dan? Eindelijk heb je tijd om te ontspannen, dit is JOUW tijd! Aarrgggg.

Omdat je het zo snel koud hebt, ga je met een pyjamabroek, sokken en shirt met lange mouwen naar bed. Om een paar uur later wakker te worden, omdat je het bloedheet hebt en je moet plassen. Zie dan maar weer snel in slaap te komen…

Alles waar je je overdag druk om maakt, wordt ‘s nachts uitvergroot. Je maalt en maalt en maalt. En de klok… tikt door. Je moet nu slapen, want morgen moet je gewoon weer werken. En dat gaat een stuk minder goed met maar een paar uur slaap!

Je hormonen zijn uit balans en de oorzaak zit in je buik

Veel mensen hebben last van bovenstaande situatie. En de meesten geven niet toe aan hun vermoeidheid, maar nemen liever een Red Bull of koffie zodat ze weer even alert zijn. Wat veel mensen niet weten is dat dit niet normaal is. Je zou ook ‘s avonds goed in je energie moeten zitten. Heb je dit niet, dan loopt er iets niet optimaal van binnen.

Vaak geeft je lichaam ook hier al wat signalen voor. Ik hoor bijvoorbeeld vaak dat mijn clienten niet alleen last hebben van PMS, moodswings en vermoeidheid, maar ook van een opgeblazen buik. En dat hun ontlasting zo onregelmatig is. De één ontlast een paar keer per week, wat gepaard gaat met de nodige moeite. De ander gaat elke dag, maar vindt het zijn weg iets te snel naar buiten. Geen wenselijke situatie dus. 

Als je darmen uit balans zijn, dan beinvloedt dat meerdere delen en systemen van je lichaam. Waaronder je hormonen en neurotransmitters. Deze laatsten beïnvloeden o.a. je emoties, je pijnervaring en de kwaliteit van je slaap. Omdat de oorzaak van deze hormonale disbalans vaak in je darmen zit, gaan we op zoek naar die oorzaak zodat we ‘m kunnen aanpakken. 

Met het HormoonBalans pakket ontdek je:

  • Welke hormonen en neurotransmitters bij jou uit balans zijn. 
  • Of je een voedselintolerantie hebt. En zo ja, welk type reactie dit is en hoelang je het niet moet eten.
  • Of je een gevoeligheid voor gluten hebt. 
  • Wat de oorzaak van je fysieke klachten is, zoals een parasiet, bacterie of schimmel.
  • Of je een histamine-intolerantie hebt en wat je hieraan kunt doen. 
  • Wat je kunt doen om de oorzaak van je klachten en disbalansen effectief aan te pakken.
  • Wat je kunt doen om dit in de toekomst – zo goed mogelijk – te voorkomen.
  • Hoe je kunt werken aan een leven met meer energie.
  • Tips die je dagelijks kunt toepassen om je lichaam gezond te houden.

  Tijd om op onderzoek uit te gaan met maar liefst 6 laboratoriumonderzoeken!

  We checken de status van je hormonen met drie onderzoeken

  Als je je herkent in bovenstaande symptomen, dan is de kans groot dat je hormonen uit balans zijn. Om te weten om welke het gaat, doen we onderzoek via een onderzoek met urine, speeksel en bloed.

  Het gaat hierbij zowel om een aantal hormonen die worden aangemaakt in je bijnieren, hersenen, voortplantingsorganen, schildklier als ook in je darmen. Hormonen in je darmen? Jawel! Wist je dat zo’n 95% van de serotonine aanmaak in je darmen plaatsvindt?

  We brengen de waarden van de volgende hormonen in beeld: oestrogeen (oestradiol), progesteron, testosteron, DHEA, serotonine, dopamine, noradrenaline, adrenaline en de schildklierhormonen: TSH, FT4 en FT3.

  Bron: RP Sanitas Humanus B.V.
  We onderzoeken of je een voedselintolerantie hebt

  Want als je die hebt en we weten het niet, dan blijf je je lichaam voeden met stoffen waar het (vaak tijdelijk) niet tegen kan en dan blijf je dweilen met de kraan open. We meten een voedselintolerantie door middel van bloedonderzoek via het laboratorium.

  We meten op 31 voedingsmiddelen, waarbij er allereerst wordt gekeken naar zeven veelvoorkomende allergenen. Vervolgens wordt er binnen het reactietype dat bij jou het meest aanwezig is gekeken naar nog eens 24 andere voedingsmiddelen. Naast het type reactie, zien we ook meteen in welke mate er een intolerantie is. Daar zit namelijk nogal verschil tussen en dat is van belang voor het in te zetten behandelplan. 

  De eerste stap van zeven voedingsmiddelen zie je in de voorbeelduitslag hieronder als eerste staan, gevolgd door de 24 andere voedingsmiddelen.

  Bron: RP Sanitas Humanus B.V.

  Met ontlastingonderzoek brengen we de kwaliteit van je darmen in kaart

  En dat is nodig, omdat zowel bij een hormonale disbalans als een voedselintolerantie de oorzaak nagenoeg altijd in de darmen zit. 

  Waar we voor een voedselintolerantie bloed nodig hebben, werken we voor de kwaliteit van je darmen voornamelijk met ontlasting. En daar kan nogal wat in zitten. Zoals sporen van een slechte darmbacterie, zoals een parasiet of een overgroei aan gisten of schimmels. Van deze laatste twee krijg je lekker veel zin in zoetigheid, het liefst de hele dag door… herkenbaar? 

  En als die bad guys in je spijsverteringskanaal zitten, dan maken ze meestal nog wat schadelijke stoffen aan om zichzelf te beschermen. Daarnaast laten ze zich niet gemakkelijk afdoden, omdat ze als het ware een pantser om zich heen hebben gebouwd met een dubbele wand. Maar no worries: als we ze vinden, dan gaan we er alles aan doen om ze uit je lichaam te werken! Soms is extra onderzoek nodig om tot de oorzaak te komen.  

  Bron: RP Sanitas Humanus B.V.

  Gluten: word jouw lichaam er blij van? We testen het in het lab. 

  Veel mensen leven steeds bewuster. En lezen daardoor ook veel over gezond eten. Over gluten wordt veel geschreven. Er wordt ook steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. En laat hierin nou steeds vaker de conclusie zijn dat gluten een schadelijk effect op je darmen kan hebben. Als we het grondig aanpakken, dan moeten we ook meenemen of jij last hebt van een zogenaamde glutengevoeligheid. Daarnaast bekijken we of er sprake is van schade aan je darmen en zo ja, in welke mate. Dit is mede bepalend voor de voedingsadviezen die ik voor je opstel n.a.v. jouw situatie. 

  Bron: RP Sanitas Humanus B.V.

  Tot slot meten we ook je histaminelevels

  Als je al langer met je fysieke klachten rondloopt, dan is de kans aanwezig dat er bij jou ook sprake is van een histamine-intolerantie. Eigenlijk past het woord intolerantie hierin niet zo goed, want het gaat er om dat er een teveel aan het stofje histamine in je lichaam is en niet dat je er niet goed tegen kunt.

  Dat histamine-overschot kan voor een aantal vervelende klachten zorgen. Met name jeuk is een bekende. Maar ook veel niezen, hoofdpijn, snel blauwe plekken krijgen, vaak een loopneus hebben en hartkloppingen zijn veelvoorkomende uitingen hiervan. We onderzoeken of dit bij jou aan de orde is. Doen we dit niet, dan kan het lastig zijn om je klachten op een goeie en structurele manier aan te pakken.

  Als er teveel histamine in je lichaam aanwezig is, dan is dat extra belastend voor je lichaam. En als je de oorzaak aanpakt maar het overschot aan histamine niet, dan ben je aan het dweilen met de kraan open. Daarom moeten we beiden aanpakken

  Bron: RP Sanitas Humanus B.V.

  Ok, we hebben de onderzoeken gedaan. En dan?

  Binnen twee à drie weken nadat jij het bloed en de vingerprik test hebt opgestuurd naar het laboratorium, krijg ik de uitslag binnen. Ik ga er mee aan de slag om er een begrijpelijke vertaling van te maken en aan de hand hiervan jouw voedingsplan op te stellen. Het kan echter zijn dat naar aanleiding van de uitslag vervolgonderzoek nodig is. Dan doen we dat eerst. Alle uitslagen verwerk ik in je voedings- en behandelplan. 

  Zowel de uitslagen van het laboratoriumonderzoek als je voedings- en behandelplan bespreken we tijdens het tweede consult. Want met de uitslagen alleen ben je niet geholpen. We kijken ook naar wat jouw ‘guilty eating pleasure’ is en fietsen dit waar mogelijk in je behandelplan. Het moet namelijk wel leuk blijven en je moet het ook kunnen volhouden.

  Vervolgens ga jij volop aan de slag met je behandel- en voedingsplan en na een paar weken bellen we even hoe je ervoor staat en wat er nodig is voor de rest van je behandelplan.

  Wat kun je verwachten?

   • We kijken naar jou en je achtergrond: dus geen standaard aanpak.
   • Je ontvangt de uitslag van de voedselintolerantietest en wat dit voor jou betekent.
   • Je ontvangt de uitslag van de SKB test en wat dit voor jou betekent.
   • Je krijgt inzicht in de mogelijke oorzaken van je klachten.
   • Je krijgt inzicht in hoe je spijsvertering werkt.
   • Je krijgt advies over de vervolgonderzoeken die voor jou relevant zijn.
   • Je krijgt een uur lang mijn aandacht en nieuwsgierigheid.
   • Je kunt me al je vragen gedurende drie maanden online stellen.

   Dit is iets voor jou als je:

    • een persoonlijke en structurele oplossing wil voor je klachten;
    • wilt leren hoe je spijsvertering werkt en hoe je deze zo gezond mogelijk houdt;
    • jezelf committeert aan het aanpassen van je voeding en leefstijl en het volgen van een behandelplan.

    Dit is NIET iets voor jou als je:

     • voor een quick fix wil gaan;
     • niet bereid bent om te investeren in je gezondheid;
     • niet wil leren hoe je lichaam werkt en hoe je deze voedt, zodat je er zelf mee aan de slag kunt. 

     Dit zit er in het HormoonBalans pakket:

     Klinkt goed, dit wil ik wel. Alleen…

     …lijkt het me gedoe. Het kost me tijd en ik vind het ook best een investering.

     Snap ik! Alleen ben je nu niet voor niets op mijn site en heb je inmiddels al best veel gelezen. En waarom? Omdat je van je klachten af wil. En je herkent je in wat je leest.

     Wat betreft je tijd: die is kostbaar, dat is die van mij ook dus ik begrijp je. We kunnen de consults inrichten zoals jij wilt: bijvoorbeeld via Skype of Facetime. En je hoeft ook geen vrij te nemen van je werk. Spreken we gewoon ‘s avonds af. Kan allemaal. Jij bepaalt wat het beste bij je past.

     Wat betreft de investering: ga een paar keer minder uit eten. En de volgende keer dat je weer lekker buiten de deur eet, bevalt het je beter omdat je dan weet wat je wel en niet goed verteerd. En je daarna geen opgeblazen gevoel hebt, maar vol energie weer naar huis gaat.

     Dus ga ervoor! Maak een commitment met jezelf en zorg ervoor dat je je weer goed gaat voelen.

     Toch nog een laatste twijfel?

     Bedenk je dan wat er gebeurt als je niets verandert. Als alles blijft zoals het nu is. Ik hoorde laatst een mooie uitspraak hierover: “Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.” Oftewel: dan houd je je klachten en verandert er niets. 

     Maar dat is niet wat je wil, anders zou je hier niet zijn. Ga uit je comfort zone. Doe iets anders dan je tot nu toe gedaan hebt. Zolang het maar goed voelt. Ik ben er om je te helpen. Je krijgt niet alleen inzicht in de situatie van je lichaam op dit moment, maar ook tools en inzichten waarmee je voor de lange termijn kan werken aan je gezondheid. 

     Zodat je steeds bewuster keuzes maakt over wat en wanneer je eet. Ook als het dat patatje is. Want dat moet kunnen in een gezond lichaam. Alleen moet je er wel voor zorgen dat ‘ie ook echt gezond is. 

     It’s up to you. Ik help je graag. 

     Ebook Gutfeeling

     Wil je weten met welke tips je vandaag nog kunt beginnen om van je darmklachten af te komen?

     Download dan mijn ebook Gutfeeling.

     Contact

     Praktijk: Lijnbaansgracht 67-O

     1015 GV Amsterdam

     contact@deniseboon.nl

     06 – 33 57 44 64

     KvK: 72732482

     BTW: NL167465144B01

      

      

     Over Denise

     Denise Boon (1981) is orthomoleculair darmtherapeut en helpt mensen die echt van hun klachten af willen komen.

     Denise ging van constant moe en een opgeblazen gevoel naar energiek en fit.

     Lees hier haar verhaal.

     Foto’s Denise: Tamara van Sminia

     Print Friendly, PDF & Email