Last van je darmen en buikpijn hebben kunnen meerdere oorzaken hebben. Het kan komen door o.a. een virus, obstipatie, stress, te vet eten of voor de vrouwen onder ons: je menstruatie.

Ook een specifieke aandoening kan de oorzaak zijn van darmklachten. Bijvoorbeeld het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), coeliakie en de ziekte van Crohn. Last van je darmen heeft vaak te maken met je spijsvertering, waaronder hoe goed jouw darmen je eten verteren. Sta je daar wel eens bij stil?

PDS om te beginnen is in mijn ogen geen echt aandoening. Je kunt wel degelijk klachten hebben – begrijp me niet verkeerd, heb ik zelf ook gehad – alleen wordt PDS door artsen vaak als diagnose gesteld als ze niet weten wat de sensatie en ongemakken in je buik veroorzaakt. Als je hier meer over wil weten, lees dan mijn artikel “Waarom het Prikkelbare Darm Syndroom niet bestaat.

 

Wat te doen als je last van je darmen hebt

Last van je darmen kan verschillende symptomen geven, waaronder:

 • Buikpijn,
 • brandend maagzuur,
 • diarree,
 • verstopping en
 • winderigheid.

Deze klachten zijn heel vervelend. Gelukkig zijn er wel een paar dingen die je kan proberen om je klachten te verminderen:

 • Meer dagelijkse beweging, dit stimuleert de spijsvertering waardoor je obstipatie zou kunnen vermijden/verminderen.
 • Vermijd stress, dit kan een negatief effect hebben op de spijsvertering. Stress kan de pijn zelfs erger maken.
 • Wat ook helpt is je voedingspatroon verbeteren, hierbij kan een diëtist u van hulp zijn. Denk hierbij aan vezelrijke voeding, deze stimuleren een goede spijsvertering. Vezelrijke voeding bevat onder andere groente, fruit en peulvruchten. Ook een gevarieerde voeding is hierbij van belang.
 • Drink voldoende water. Dagelijks heb je maar liefst zo’n 1,5 tot 2 Liter water nodig.
 • Zoek uit waar jij vaak last van je darmen van krijgt. Dit soort eten kan je dan leren te vermijden en weet dat je daar last van kan krijgen.
 • Als je klachten langer blijven zijn er ook voedingssupplementen die je kunt nemen om de oorzaak van je klachten gericht aan te pakken. Dan moet je wel eerst weten wat er aan de hand is, oftewel wat de oorzaak van je klachten is. Anders ben je een pleister aan het plakken, daar ben ik niet van.
Last van darmen

Meer weten of wil je je darmklachten gericht aanpakken?

Om tot een oplossing te komen moet je eerst weten hoe je aan je darmklachten komt. Oftewel: je moet de oorzaak, of oorzaken, in kaart brengen. Pas als je dat hebt, kun je gericht te werk gaan om het probleem aan te pakken; op een manier die bij jou past. Het klinkt flauw, maar het is toch echt de enige manier. Anders ben je pleisters aan het plakken op iets wat gehecht moet worden. En.Dat.Werkt.Niet.

Ik zet daar altijd uitgebreid laboratoriumonderzoek voor in. Zo krijgen we de oorzaken van jouw klachten boven tafel. Feitelijk en objectief. En vaak komen er meer dingen uit dan we op het eerste oor dachten. Hoe waardevol is dat!?!

Niets is zo erg als niet weten waardoor iets komt, zoals je buikklachten. Liever zwart of wit dan grijs. Zo zit ik in ieder geval in elkaar.

Ben je serieus geïnteresseerd om je darmklachten aan te pakken? Download dan mijn 10 tips bij darmklachten. Je vindt ze hier.

Wil je meteen met de laboratoriumonderzoeken aan de slag? Dat kan! Vraag dan een gratis intake bij me aan. Ik denk dan met je mee welke onderzoeken voor jou nodig zijn en geef je ook al een tip die bij jou en je huidige situatie past waar je direct mee aan de slag kunt.

Print Friendly, PDF & Email