Het is al de tweede keer deze week dat je wordt gefeliciteerd met je zwangerschap, alleen….  Je bent helemaal niet zwanger! Je hebt continue last van een opgezwollen en opgezette buik. En daar wil je ook graag weer zo snel mogelijk vanaf om te kunnen genieten! Een opgezette buik is een vervelend gevoel, waar veel mensen regelmatig last van hebben.

Wat die typische opgezette buik kenmerkt:

  • Een onverklaarbare bolling in je buik;
  • Of juist een opgeblazen gevoel, zonder dat het duidelijk zichtbaar is (veel lucht, maar het lijkt vast te zitten);
  • Last van winderigheid (exit down under);
  • Of juist last van boeren (exit upstairs);
  • Verminderde eetlust;
  • Al dan niet gepaard gaand met misselijkheid.

opgezette buik

Direct na het opstaan al opgeblazen of juist later op de dag?

Bij de een komt die opgeblazen buik al vrij snel na het opstaan, terwijl het bij een ander juist pas later op de dag komt opzetten. En vaak heb je geen idee wat de trigger was. Het voelt dan ook als een soort Russisch roulette wanner ‘ie weer komt. En dat kan je behoorlijk belemmeren in wat je doet, of het nou op je werk is, bij sociale events zoals een borrel, maar ook thuis met je partner of huisgenoot. 

Oorzaken opgezette buik

Een opgezette buik kan verschillende oorzaken hebben. Eén van de oorzaken is bijvoorbeeld dat je kleding ronde de maag en darmen te strak zit. Of simpelweg, dat je te snel eet of drinkt, waardoor er te veel lucht in je lijf komt. Een andere veelvoorkomende oorzaak is gas. Ieder lichaam maakt gassen aan, alleen bij sommige mensen is de productie overmatig. Deze overmatige productie leidt tot dat opgeblazen gevoel.

Andere oorzaken van een opgezette buik kunnen zijn: een aanwezige ziekteverwekker, een voedselintolerantie (dat is iets anders dan een voedselallergie) of er is te veel histamine in de darmen. Dit laatste wordt een histamine-intolerantie genoemd. En ook zo’n histamine-intolerantie kan weer meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld als je teveel histaminerijk eten eet. Natuurlijk zonder dat je het door hebt, want veel gezond eten bevat ook veel histamine. Denk bijvoorbeeld aan avocado, banaan of spinazie. Zo kun je gezond bezig zijn, terwijl het voor jou op dat moment niet zo gezond is… Er is dan ook geen one-size-fits-all qua gezond eten wat mij betreft.

 

Hoe kom je van de opgezette buik af?

De vraag is wat de oorzaak van je opgeblazen buik is. Want zolang je die niet in kaart hebt, is het gissen en schiet je met hagel met de middelen die je inzet om er vanaf te komen. Daarom ben ik fan van het gericht inzetten van laboratoriumonderzoek om zo eerst in kaart brengen of je bijvoorbeeld ook daadwerkelijk een histamine-intolerantie hebt.

Alleen op die manier kun je achterhalen wat de daadwerkelijke oorzaak is en het probleem bij de oorzaak en voor de lange termijn aanpakken. 

Wil je meer weten over een opgeblazen buik? Bekijk dan mijn gratis webinar waarin ik de drie meest voorkomende oorzaken van een opgezette buik met je deel + heel wat achtergrond informatie (ik hou van kennis delen). 

Heb je nog vragen? Neem dan even contact met me op.

Print Friendly, PDF & Email