Het is een vraag die me veel gesteld wordt: “Heb je ook een paardenmiddel tegen obstipatie?” Zo’n paardenmiddel zou het een wondermiddel zijn om (even) af te zijn van je nare gevoel en opgeblazen buik. Het geeft misschien ook wel even wat opluchting, maar het heeft helaas geen lang effect. Het kan zelfs tegen je gaan werken.
Gevolgen gebruik paardenmiddel tegen obstipatie
Het gebruiken van een paardenmiddel tegen obstipatie lijkt een geschenk uit de hemel. En ja, het zal voor even werken, maar het heeft gevolgen voor je gezondheid. Trouwens, dat zeg ik wel dat ze werken, maar dit hoeft niet zo te zijn. Ik spreek regelmatig mensen die niet lijken te reageren op welk laxeermiddel dan ook. Herkenbaar?

De vraag is: hoe kom je aan je obstipatie?
Oftewel: wat is de onderliggende oorzaak waardoor je zo vaak moeite hebt om die Number Two te produceren en tot een zachte / harde landing te laten komen?!? That’s the question… In alle gevallen is er sprake van een disbalans in je darmflora.
Specifieker gezegd: van een aantal probiotische stammen die onderdeel uitmaken van je eigen afweersysteem heb je simpelweg te weinig op dit moment. En je hebt deze jongens niet alleen nodig in de dagelijkse strijd tegen allerlei beestjes die ook in je buik leven (uurrggh, really? Yes!), maar dus ook voor het produceren van een Zinkende Worst die je de dagelijkse satisfaction op de W.C. geeft.
Welke stammen zijn dit dan?
En hoe kan een dergelijk tekort zorgen voor die g%&*gruwelijke moeite op de W.C.? Daarvoor duiken we even de diepte in. Hou je vast!
Wat te doen tegen obstipatie?
Staar niet blind op hoeveel gram vezels je precies per dag moet eten. Dat is overigens ook lastig uit te rekenen – zeker als je de ‘optimale” onderliggende verhouding tussen de oplosbare en onoplosbare vezels wil berekenen). Zorg er liever voor dat je lekker gevarieerd eet met bij elke maaltijd iets aan vezels.
Zo start ik mijn ontbijt altijd met 1 a 2 stuks fruit en eet ik altijd groenten bij lunch en avondeten. Dan kom je al een heel eind! Het is een kwestie van je perceptie op eten aanscherpen. Als je begint te denken vanuit brood, dan is het lastiger dan wanneer je begint vanuit fruit en groenten als basis. Probeer het eens een week of 2. Je zult zeker verschil merken!.
Tot slot nog drie laatste (belangrijke!) tips:
1. In plaats van paardenmiddel tegen obstipatie te gebruiken kun je ook door te bewegen veel verbeteren. Weinig bewegen heeft een enorme invloed op obstipatie en beweging stimuleert juist de darmperistaltiek: oftewel: het kneden van de ontlasting richting de uitgang. En des te sneller die gaat: des te vrolijker (en korter) jij op de W.C. zit!
2. Voldoende vocht drinken is ook een gamemaker of -breaker. Drink je te weinig water of thee, dan heeft je lichaam niet voldoende vocht voor het hydrateren van alle cellen (en afvoeren van afvalstoffen – hallo vermoeidheid!), ook heeft je darm onvoldoende vocht om een mooie Zinkende Worst te produceren. Juist als je meer vezels eet is dit des te belangrijker!
3. Als je een tekort hebt aan de neurotransmitter Serotonine, dan heb je ook eerder last van obstipatie. Serotonine is namelijk ook (deels) verantwoordelijk voor een goede darmperistaltiek. Slaap je daarnaast ook belabberd? Denk dan helemaal aan Serotonine, omdat Serotonine de bouwstof van Melatonine – het slaaphormoon is. Zie je de connectie al? Om ‘m helemaal rond te maken: Serotonine wordt voor zo’n 95% in de darm aangemaakt!
Wil je weten of ook jij een Serotonine tekort hebt? Ga dan voor een Neurotransmitter test. Hiermee breng je dit eenvoudig en snel in kaart.
Heb je liever eerst een paar tips waarmee je thuis zelf aan de slag kunt gaan? Download dan mijn 10 tips bij darmklachten. Het is gratis (wij Nederlanders houden ervan! :-).