Het is een vraag die me veel gesteld wordt: “Heb je ook een paardenmiddel tegen obstipatie?” Zo’n paardenmiddel zou het een wondermiddel zijn om (even) af te zijn van je nare gevoel en opgeblazen buik. Het geeft misschien ook wel even wat opluchting, maar het heeft helaas geen lang effect. Het kan zelfs tegen je gaan werken.

Gevolgen gebruik paardenmiddel tegen obstipatie

Het gebruiken van een paardenmiddel tegen obstipatie lijkt een geschenk uit de hemel. En ja, het zal voor even werken, maar het heeft gevolgen voor je gezondheid. Trouwens, dat zeg ik wel dat ze werken, maar dit hoeft niet zo te zijn. Ik spreek regelmatig mensen die niet lijken te reageren op welk laxeermiddel dan ook. Herkenbaar?

Paardenmiddel tegen obstipatie

 

De vraag is: hoe kom je aan je obstipatie?

Oftewel: wat is de onderliggende oorzaak waardoor je zo vaak moeite hebt om die Number Two te produceren en tot een zachte / harde landing te laten komen?!? That’s the question… In alle gevallen is er sprake van een disbalans in je darmflora.

Specifieker gezegd: van een aantal probiotische stammen die onderdeel uitmaken van je eigen afweersysteem heb je simpelweg te weinig op dit moment. En je hebt deze jongens niet alleen nodig in de dagelijkse strijd tegen allerlei beestjes die ook in je buik leven (uurrggh, really? Yes!), maar dus ook voor het produceren van een Zinkende Worst die je de dagelijkse satisfaction op de W.C. geeft.

Welke stammen zijn dit dan?

En hoe kan een dergelijk tekort zorgen voor die g%&*gruwelijke moeite op de W.C.? Daarvoor duiken we even de diepte in. Hou je vast!

Het hebben van obstipatie zorgt namelijk ook voor een lager energieniveau – het is belangrijk om daar eerst even bij stil te staan. Er zitten immers te lang afvalstoffen in het lichaam die je lichaam belasten en dat kost energie. En zo kom je van de regen in de drup en zal je energieniveau pas beginnen te verbeteren als jij je darmflora verbetert. En de eerste, makkelijkste en tegelijkertijd voor veel mensen moeilijkste stap om te zetten is door meer vezels te eten. De Hele Dag Door, niet alleen bij die ene schep groenten bij het avondeten…
 
Vezels zijn voeding voor goede darm darmbacteriën (met name de Bacteroïden en Bifidobacteriën en ook de Lactobacillen). Zo wordt onder invloed van vezels door deze goed darmbacteriën boterzuur aangemaakt. Boterzuur is ongelooflijk belangrijk voor veel aspecten. Waaronder het goed laten ontwikkelen en aanhechten van je darmflora (de goede darmbacteriën waar we het steeds over hebben), maar ook voor de productie van energie.
 
Vaak denken we aan energie productie in de cellen – mitochondriën om precies te zijn: kleine energie fabriekjes – maar staan we niet stil dat er een enorme energie producent (of -slurper!) in je darmen huist. Dat heeft met dit boterzuur te maken. Overigens is er 1 voedingsmiddel waar kant-en-klaar boterzuur in zit: roomboter. Geweldig product! Lekker veel van eten (doe ik ook!).

 

Oké het belang van vezels is nu wel duidelijk. Alleen wat moet je dan eten om meer (goede) vezels binnen te krijgen?

Daarvoor is het belangrijk om onderscheid te maken tussen oplosbare vezels en niet-oplosbare vezels. Oplosbare vezels houden vocht vast wat o.a. zorgt voor een vertraagde lediging van de maag. Tevens zorgen deze oplosbare vezels er in de dikke darm voor dat de goede darmbacteriën groeien, waardoor het volume van de ontlasting wordt vergroot en ze laxerend werken (de passage snelheid door de darm neemt hierdoor toe). 
Oplosbare vezels komen veel voor in: fruit, groenten, peulvruchten en granen. Onoplosbare vezels komen met name voor in granen, groenten en noten. Er zijn dus genoeg andere opties dan het gebruiken van paardenmiddel tegen obstipatie.
 

Wat te doen tegen obstipatie?

Staar niet blind op hoeveel gram vezels je precies per dag moet eten. Dat is overigens ook lastig uit te rekenen – zeker als je de ‘optimale” onderliggende verhouding tussen de oplosbare en onoplosbare vezels wil berekenen). Zorg er liever voor dat je lekker gevarieerd eet met bij elke maaltijd iets aan vezels.

Zo start ik mijn ontbijt altijd met 1 a 2 stuks fruit en eet ik altijd groenten bij lunch en avondeten. Dan kom je al een heel eind! Het is een kwestie van je perceptie op eten aanscherpen. Als je begint te denken vanuit brood, dan is het lastiger dan wanneer je begint vanuit fruit en groenten als basis. Probeer het eens een week of 2. Je zult zeker verschil merken!.

Tot slot nog drie laatste (belangrijke!) tips:

1. In plaats van paardenmiddel tegen obstipatie te gebruiken kun je ook door te bewegen veel verbeteren. Weinig bewegen heeft een enorme invloed op obstipatie en beweging stimuleert juist de darmperistaltiek: oftewel: het kneden van de ontlasting richting de uitgang. En des te sneller die gaat: des te vrolijker (en korter) jij op de W.C. zit!

2. Voldoende vocht drinken is ook een gamemaker of -breaker. Drink je te weinig water of thee, dan heeft je lichaam niet voldoende vocht voor het hydrateren van alle cellen (en afvoeren van afvalstoffen – hallo vermoeidheid!), ook heeft je darm onvoldoende vocht om een mooie Zinkende Worst te produceren. Juist als je meer vezels eet is dit des te belangrijker!

3. Als je een tekort hebt aan de neurotransmitter Serotonine, dan heb je ook eerder last van obstipatie. Serotonine is namelijk ook (deels) verantwoordelijk voor een goede darmperistaltiek. Slaap je daarnaast ook belabberd? Denk dan helemaal aan Serotonine, omdat Serotonine de bouwstof van Melatonine – het slaaphormoon is. Zie je de connectie al? Om ‘m helemaal rond te maken: Serotonine wordt voor zo’n 95% in de darm aangemaakt!

Wil je weten of ook jij een Serotonine tekort hebt? Ga dan voor een Neurotransmitter test. Hiermee breng je dit eenvoudig en snel in kaart.

Heb je liever eerst een paar tips waarmee je thuis zelf aan de slag kunt gaan? Download dan mijn 10 tips bij darmklachten. Het is gratis (wij Nederlanders houden ervan! :-).

Print Friendly, PDF & Email