Zomerse salades vind ik heerlijk. Maar na een paar maanden zomers eten, vind ik het heerlijk om een zomerse variant op een typisch winters kostje te eten. Zoals dit zomer stamppotje met prei. Heerlijk met bijvoorbeeld een stukje vlees of worstje. Niet per se nodig, want er zit al een flinke laag kaas op (zooo lekker dat korstje!). 

Ingrediënten voor 2 personen met flinke trek

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 3 biologische preien
  • 1 bouillonblokje – gist- en suikervrij
  • flink stuk harde schapen- of geitenkaas

Zo maak je het

1. Schil de aardappels, snij ze in stukken en kook ze in 10 a 15 minuten gaar. 

2. Was intussen de preien door ze in de lengte door midden te snijden en de verschillende laagjes onder de kraan te houden totdat al het zand weg is. 

3. Snij de preien in smalle reepjes en doe ze met een klontje boter in een grote bakpan. 

4. Verkruimel het bouillonblokje over de prei en roer goed door. Bak gedurende een paar minuten op middelhoog vuur totdat de prei glazig is en zet de pan apart. 

5. Verwarm de oven op 180 graden gewone oven of 160 graden hetelucht.

6. Giet de aardappels af, stamp ze fijn en doe een eerste laag (ongeveer de helft) in een ovenschaal. Op deze eerste aardappellaag verdeel je een paar kleine klontjes boter. 

7. Verspreid hier de helft van het preimengsel overheen. 

8. Herhaal stap 6 en 7 nog één keer en rasp er flink wat kaas overheen. 

9. Zet gedurende 35 -45 minuten in de oven totdat je een mooi korstje ziet en je maag begint te knorren. 

Heerlijk met een scheutje goede kwaliteit olijfolie en wat Keltisch zeezout. Maar het is ook zalig als je er een mooi stukje biologisch vlees of worstje bij eet. 

P.S. Heb je wel eens last van een opgeblazen gevoel? Download dan mijn gratis ebook Gutfeeling met 10 tips bij darmklachten. 

 

Print Friendly, PDF & Email