Je krijgt om de haverklap een blauwe plek en je hebt geen idee hoe je eraan komt. Of je hoeft je maar heel licht te stoten en je ziet eruit alsof je een uit de hand gelopen ruzie met je huisgenoot hebt gehad… Vervelend, maar het maakt je vooral nieuwsgierig. Hoe komt het dat je zo snel blauwe plekken krijgt? Komt het door een ijzertekort, stolt je bloed niet snel genoeg of is er iets anders aan de hand? Misschien wel allemaal…

Vitamine tekort: vitamine K

Een ijzertekort is waar veel mensen aan denken bij blauwe plekken. Dit kan een rol spelen, maar is vaak indirect (zie ook vitamine B12- en ijzertekort hieronder). Veel vaker gaan blauwe plekken gepaard met een vitamine tekort.

Vitamine K is een belangrijke en een beetje onbekende vitamine. Het is o.a. nodig voor de bloedstolling, maar ook voor sterke botten en een sterk immuunsysteem. De aanmaak van vitamine K vindt plaats in je darmen en wel door de goede darmbacteriën.

Heb je te weinig goede darmbacteriën, dan staat niet alleen de deur open voor een ziekmaker om aan te haken (en te zorgen voor veel vervelende klachten, zoals een opgeblazen buik, vermoeidheid, wisselende ontlasting, hoofdpijn, buikpijn, etc etc.), ook wordt er minder vitamine K aangemaakt.

Wist je dat vitamine K en vitamine D elkaars buddies zijn en elkaar versterken in hun werking?

Vitamine C tekort en snel blauwe plekken

Vitamine C – dit heeft deels te maken met infecties. Als er ontstekingsreacties in het lichaam zijn, dan is er meer vitamine C nodig waardoor je eerder een tekort kunt krijgen. Als daarnaast ook je inname aan vitamine C rijke voeding en / of supplementen laag is of je neemt het niet goed op door de interne oorlog in je buik die dagelijks plaatsvindt (hello buikpijn, buikkrampen, wisselende ontlasting, opgeblazen buik, etc etc – je snapt ‘m wel), dan ligt een vitamine C tekort al helemaal snel op de loer. En dan komen de blauwe plekken sneller.

Vitamine B12- en ijzertekort?

Vitamine B12 kan indirect ook een oorzaak zijn voor snel blauwe plekken. De vitamine is belangrijk voor veel processen in het lichaam. Denk aan de energieproductie, de weerstand en de slaapkwaliteit. En steeds meer mensen hebben last van een vitamine B12 tekort. Dat zijn echt niet alleen vegetariër en veganisten zoals vaak wordt gedacht en ook niet per se alleen ouderen.

Steeds meer mensen hebben een maagzuurtekort. Daardoor maakt hun maag minder ‘instrinsic factor’ aan. En juist die stof is nodig voor het goed opnemen van vitamine B12. Dus je kunt het nog zo goed binnenkrijgen met je voeding, als je het niet opneemt, dan heb je er alsnog niets aan. Een tekort aan B12 kan leiden tot bloedarmoede (te weinig hemoglobine in het bloed waardoor er minder zuurstof naar de cellen getransporteerd kan worden) en het is die bloedarmoede die kan leiden tot snel blauwe plekken. Bij bloedarmoede komt ook een ijzertekort om de hoek kijken. Dus indirect kan een ijzertekort zorgen voor blauwe plekken.

 

snel-blauwe-plekken

 

Snel blauwe plekken en antioxidanten tekort

Antioxidanten o.a. nodig voor een goede doorbloeding, ontstekingsremming en voor het onderhouden van een sterk immuunsysteem. Bij stress worden er meer antioxidanten verbruikt en de grap is dat we in tijden van stress vaak minder antioxidanten binnenkrijgen uit onze voeding.

In tijden van stress grijpen we eerder naar een snelle en vette hap, zoals pizza of een pasta met kaas dan naar een gezonde groentesoep, een lekkere fruitsalade of een groenteschotel uit de oven. Terwijl de kracht van de antioxidanten ‘m qua blauwe plekken zit in de goede doorbloeding.

Specifiek gaat het hierbij om de zogenaamde OPC (oligomere proanthocyanidinen) die met name in druivenpitten zitten. Bijkomend voordeel: deze OPC’s versterken de werking van zowel vitamine E als vitamine C (zie hierboven). Oftewel 1 en 1 = 3 als je meer OPC’s gaat verorberen (en je stress levels omlaag brengt). 

Bijwerking van medicatie

Sommige medicijnen hebben effect op de bloedstolling of hebben als bijwerking een invloed hierop. Dat kan dus ook de oorzaak zijn van het krijgen van snel blauwe plekken. Slik je medicatie, check dan even of dit bij jouw medicatie het geval is. Vaak is dit niet de enige oorzaak en speelt een vitamine tekort hier ook een rol bij – zie hierboven.

Want juist bij medicijngebruik heeft het lichaam meer vitamines en mineralen nodig. O.a. om de lever te helpen met het afbreken van verschillende stoffen, waaronder de medicijnen (naast cafeïne uit je koffie, pesticiden uit je groenten, afvalstoffen vanuit de ‘beestjes’ in je darmen, maar ook hormonen die het lichaam niet meer nodig heeft).

Tot slot kan het zijn dat er iets ernstigs ten grondslag ligt aan de blauwe plekken die je te pas en te onpas ziet verschijnen, zoals het syndroom van Ehlers-Danlos. Dit komt gelukkig niet vaak voor. Als je twijfelt, neem dan contact op met je huisarts.

Hoe kom je nu aan die tekorten (en hoe kom je er vanaf)?

Zoals je ziet zijn blauwe plekken vaak een symptoom van tekorten in het lichaam. Nu is dit goed om te weten, maar nog belangrijker is om te weten hoe je aan deze tekorten komt. Eet je te weinig groenten en fruit? Is je darmflora niet op orde? En / of zijn er ziekmakers in je lichaam, waardoor er niet alleen dagelijks een (energieslurpende) battle in je buik gaande is, maar de kans op ontstekingsprocessen in je darmen en een leaky gut groter is.

Allemaal vragen waar je alleen een gedegen antwoord op krijgt als je dit laat onderzoeken. Dat is ook één van de redenen dat ik altijd met laboratoriumonderzoeken werk. Meten is immers weten. Want hoe goed je klachten en symptomen ook passen bij een bepaalde oorzaak, zonder onderzoek weet je niet zeker of dit het ook echt is. En of er niet ook andere oorzaken een rol spelen. Je moet de puzzel compleet hebben, anders ben je een pleister aan het plakken op iets wat gehecht moet worden. En dat werkt niet…

Zelf al aan de slag met 10 tips om je gezondheid een upgrade te geven?

Benieuwd hoe je zelf vanuit huis je gezondheid kunt upgraden aan de hand van 10 eenvoudige tips? Download dan mijn gratis ebook Gutfeeling met 10 tips bij darmklachten.

En wil je vaker artikelen zoals deze lezen? Volg me dan op Instagram en/of op Facebook.

 

Print Friendly, PDF & Email