Histamine is een stof met vele gezichten. Waarschijnlijk heb je weleens over histamine gehoord. Vaak in combinatie met hooikoorts. Toch speelt histamine niet alleen bij hooikoorts een rol. Ieder lichaam maakt histamine aan, de hele dag door. Wat is histamine dan toch?

Het lijkt zo ongrijpbaar. En dat is het soms ook. In dit artikel ontdek je wat histamine is en waarom dit niet alleen gelinkt is aan hooikoorts en allergieën.

Histamine is een veelzijdige stof

Laten we om te beginnen eens kijken naar wat histamine biochemisch gezien zoal is.

Wat is histamine?

Histamine is een:

  • Neurotransmitter
  • Hormoon
  • Biogene amine

Hormonen ken je waarschijnlijk wel. De andere twee zijn misschien minder bekend. Daarom zoomen we kort in op alle drie de stoffen.

Histamine als neurotransmitter

Histamine is een zogenaamde activerende neurotransmitter. Neurotransmitters zijn stoffen die hun voornaamste werking hebben in de hersenen, maar aangemaakt worden op andere plekken in het lichaam. Het zijn boodschappers van zenuwcellen

Denk maar eens aan Serotonine (gemoed, slaap en makkelijk poepen). Serotonine wordt voor 95% aangemaakt in de darmen. Dat is veel! Om vervolgens zijn werk te kunnen doen, gaat het vervolgens in de lift naar boven via de hersen-darm-as – hop naar je hersenen.

Histamine wordt op verschillende plekken in het lichaam aangemaakt. Een groot deel in de darmen. Neurotransmitters vallen in twee soorten categorieën:

  1. Ze activeren je – sympathicus
  2. Ze ontspannen je – parasympathicus

Histamine valt in de 1e categorie: activator.

Serotonine valt in de 2e categorie: ontspanner.

Vaak als je teveel van het ene hebt, heb je een tekort aan het andere. Heb je dus teveel histamine – een histamine-intolerantie – dan is de kans groot dat je minder goed in je Serotonine of je GABA zit.

Histamine kan als activerende neurotransmitter zorgen voor o.a. een opgejaagd gevoel, hartkloppingen, een rode huid, huiduitslag, een slecht geheugen, een verstoorde coördinatie, agressie en verslaving.

Histamine als hormoon

Histamine heeft als hormoon veel dezelfde functies als in de rol als neurotransmitter. Waar je vooral last van kunt hebben bij histamine als hormoon, zijn onder andere warmte-kou verschillen, menstruatieklachten en slaapproblemen.

Histamine kan deels worden opgeslagen in de schildklier en kan ook de schildklier beïnvloeden: zowel direct als indirect. Als dit het geval is, dan is er vaak meer aan de hand – met name in de darmen – en is gedegen onderzoek aan te raden. Zeker als je last hebt van warmte-kou verschillen, is onderzoek van zowel de histamine- als de schildklierwaarden raadzaam.

Hormonen werken door het hele lichaam heen, niet alleen lokaal op 1 bepaalde plek. Dat maakt histamine als hormoon vaak ook zo ongrijpbaar en verdient het alleen daarom al een totaal aanpak.

wat is histamine

Histamine als biogene amine

Het woord amine geeft aan dat het om een bepaald soort eiwit gaat. En dat klopt ook, want histamine wordt vanuit het eiwit (aminozuur) histidine aangemaakt, onder invloed van onder andere het enzym L-histidine. Enzymen zijn als het ware omzetters. Ze kunnen stoffen omzetten en / of afbreken, maar hebben hiervoor wel hulp nodig. Veelal van zogenaamde co-factoren, zoals vitamines en mineralen. Vitamine B6 is zo’n belangrijke co-factor en speelt een belangrijke rol in de omzetting van histidine naar histamine.

Histamine wordt opgeslagen in cellen – mestcellen, ook wel mastcellen genoemd – en wel op verschillende plekken door het hele lichaam.

Zowel lokaal in organen die actief zijn bij het immuunsysteem, zoals de maag en darm, als in de lymfeklieren door het hele lichaam heen, maar ook in de schildklier (denk nog even aan histamine als hormoon).

Histamine kan worden vrijgelaten vanuit de cellen waarin ze ligt opgeslagen onder invloed van meerdere factoren. Zo kan een letterlijke trigger, zoals het passeren van ontlasting langs de darmwand, tot een (veelal lokale) ophoping van histamine zorgen. Maar histamine kan ook worden vrijgezet door wat je eet.

wat is histamine

Vrij veel voedingsmiddelen bevatten histamine of kunnen histamine vrijzetten in het lichaam. Histamine-arm eten kan daarbij helpen. Ik raad je echter aan om uit te laten zoeken hoe het met jouw histaminewaarde gesteld is en vooral ook onderliggende oorzaken hiervan in kaart te brengen. Een histamine-intolerantie hoeft namelijk niet voor altijd te zijn. Dat is echt afhankelijk van de oorzaken van het overschot aan histamine.

3 praktische tips voor je om verder naar te kijken

  1. Wil je meer weten over de vraag ‘Wat is histamine’ of een histamine-intolerantie? Lees dan ook even dit artikel van me, waar daar dieper op in gaat.
  2. Wil je daarnaast meteen aan de slag met histaminearm eten? Mijn histamine maandmenu met maar liefst 100(!) histamine-arme recepten die ook nog eens glutenvrij, koemelkvrij, suikervrij en eivrij zijn kan je daarbij helpen.
  3. In mijn histamine masterclass ontdek je hoe histamine in het lichaam werkt. En wat er bijvoorbeeld bij hooikoorts in het lichaam gebeurt. We zoomen in op de histamine receptoren van de cel, waarbij ik ook met je deel waarom veel reguliere antihistaminica niet of tijdelijk werken.

En dat je met een histamine-intolerantie niet levenslang hoeft te hebben, kun je ook nog beluisteren in deze Podcast.

Print Friendly, PDF & Email