Herken je dit? 

Je krijgt snel blauwe plekken, zonder dat je überhaupt door had dat je je ergens tegenaan stootte. Soms merk je dat je hart wat sneller gaat kloppen, zomaar uit het niets. 

Je hebt altijd zo’n fijne lage bloeddruk als je ‘m laat meten. En je niest regelmatig, ook als je niet verkouden bent. 

Dan is de kans groot dat je een histamine-intolerantie hebt. Een wat? Jawel een overmaat aan histamine. Het woord intolerantie is daarom in feite niet juist.

Wat betekent het dat je teveel histamine in je lichaam hebt? Wat is hiervan de oorzaak en – nog belangrijker – hoe kom je hier vanaf?

Histamine is een stof dat normaal gesproken in relatief lage hoeveelheid wordt aangemaakt in je lichaam. Dat is ook nodig voor een goede gezondheid. 

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom er teveel histamine in het lichaam is. Ik noem er een paar: 

  • Er is sprake van een verminderde eiwitvertering.  
  • Je hebt last van een ziekteverwekker in je maag-darmkanaal, zoals een bacterie of een parasiet.
  • Je eet teveel histaminerijke voeding. 
  • Je hebt last van stressss….. : (

Er is een enzym dat histamine moet afbreken: DAO. Is dit in onvoldoende mate aanwezig (door bijvoorbeeld een koper-gebrek) of is er zo veel histamine dat het voor de DAO dweilen met de kraan open is, dan wordt de aanwezige histamine niet genoeg afgebroken. 

En dat uit zich in o.a. de klachten die je aan het begin van het artikel zag staan. Knap vervelend en als je er niets aan doet, dan gaat het ook niet vanzelf weg. 

Wat kun je er tegen doen?

1. Achterhaal de oorzaak. 

2. Zorg dat je het histamine-gehalte (tijdelijk) verlaagt met natuurlijke histamine verlagers en histamine-arme voeding. 

3. Pak indien mogelijk de oorzaak aan en zorg ervoor dat je je immuunsysteem aansterkt (met name je darmen).

Denise

P.S. Ben jij benieuwd of jij teveel histamine in je lichaam hebt? En wil je weten wat hiervan de oorzaak is? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan.

 

Print Friendly, PDF & Email