Poep is er in allerlei vormen en maten. Je ziet vast wel eens een andere vorm of consistentie als je achterom kijkt… Wist je ook dat je ontlasting je veel over je gezondheid kan vertellen?

Wanneer je problemen hebt met je stoelgang, ontlasting met een afwijkende kleur hebt of last van diarree kan dat heel vervelend zijn. Het vertelt je altijd iets. De vraag is alleen wat. Heb je wel eens last van zwarte poep? Dit kan duiden op gezondheidsproblemen. Wees dan op je hoede, maar doe ook eerst even een check op de onschuldige dingen die zwarte poep kan veroorzaken.

Zwarte poep kan ernstig zijn

De zwarte kleur kan in de darmen ontstaan door een samenstelling van poep en bloed. De combinatie van maagsappen, maar ook gal en bloed uit de dunne darm zorgt in de dikke darm voor de donkere (zwarte) kleur.

Door bloed kan de poep ook een plakkerige samenstelling hebben, hoewel dit ook kan komen door o.a. een verminderde vetvertering. Meer over plakkerige ontlasting lees je in dit artikel.

Bij bloed bij je ontlasting denk je waarschijnlijk aan iets ergs en niet meteen aan de kleur zwart. Want hoe zit het dan met bloed dat bij je ontlasting kan zitten? As in: echt bloed dat rood is en zichtbaar in de pot en op je W.C. papiertje? Dat heeft in de meeste gevallen te maken met een aambei die door hoge druk van persen (obstipatie) is geknapt. 

Terug naar de kleur zwart… Als je ontlasting zwart is, dan is het bloed al eerder in het spijsverteringskanaal bij de ontlasting gekomen. Oftewel er zit hoger in de buik een oorzaak die bloed afgeeft. Het is dan ook belangrijk om onderzoek te doen naar de oorzaak van jouw zwarte ontlasting, want het kan wijzen op ernstige zaken.

Dit hoeft echter niet de oorzaak te zijn.

Andere oorzaken

zwarte poep maag darmproblemenAllereerst even een check aan de onschuldige kant:

 • Eet je veel of vaak drop?
 • Neem je ijzertabletten i.v.m. een ijzertekort?
 • Of een supplement waar actieve kool in zit?

Al deze dingen kunnen de donkere kleur van je ontlasting verklaren. Dan hoef je je geen zorgen te maken en is er vaak niets ernstigs aan de hand. Kun jij je donkere (zwarte) poep niet aan één van deze bovenstaande dingen verklaren, neem dan contact op met je huisarts.

De oorzaak van  zwarte poep kan ook te maken hebben met een maagzweer, darmontsteking, darmziektes of nog erger. Heb je last van buik- en maagpijn samen met donkere (zwarte) ontlasting, dan kan dit een teken zijn van interne bloedingen die hoger in je buik zitten. Neem daarom bij twijfel altijd contact op met je huisarts.

Zwarte diarree kan duiden op een ontsteking in de maag of darm.

Andere symptomen van een dergelijke ontsteking zijn:

 • vermoeidheid;
 • buikpijn;
 • buikkrampen;
 • steken in de buik;
 • een opgezette of opgeblazen buik;
 • ontstekingen elders in het lichaam, zoals op je huid of in je gewrichten;
 • een wisselend ontlastingspatroon;
 • vermagering.

Heb je zwarte poep die je niet kunt verklaren aan de hand van de ‘onschuldige’ checklist? Ga dan eerst naar je huisarts.

Als je aanhoudende darm- of buikproblemen hebt, ondanks dat de zwarte poep is verholpen, dan kan ik je hierbij helpen. Ik kan je overigens ook helpen aan extra inzichten in deze mogelijke oorzaken middels de laboratoriumonderzoeken waarmee ik werk. 

Als je daar meer over wil weten, neem dan even contact met me op.

En mocht je alvast wat tips willen waarmee je je darmklachten kunt verminderen, download dan mijn 10 gratis tips bij darmklachten.

Print Friendly, PDF & Email