2440906709459855

Veel vrouwen in mijn praktijk hebben een week tot een paar dagen voordat de rode vlag uithangt last van PMS klachten. En die kunnen zo vervelend zijn!

We hebben het hier natuurlijk over het PreMenstrueel Syndroom, wat klachten geeft doordat de hormonen (tijdelijk) uit balans zijn. Maar waar veel mensen niet bij stilstaan is dat de oorzaak van deze disbalans in het maag-darmstelsel kan zitten.

Even een paar scenario’s, ter verduidelijking:

  • Het lichaam zit briljant in elkaar, waarbij verschillende systemen onderling met elkaar verbonden zijn. Denk hierbij aan je:
  1. het maag-darmkanaal: je spijsvertering;
  2. het cognitieve systeem, wat o.a. zorgt voor de aanmaak neurotransmitters in je hersenen;
  3. het hormonale systeem, o.a. bepalend in de mate waarin en hoe je stress ervaart.

Zo’n verbinding kan zich in de praktijk uiten in dunnere / brijige ontlasting tijdens de menstruatie. Vaak komt dit doordat de stoffen die zorgen voor de samentrekking van de baarmoeder dit signaal ook geven aan je darmen, waardoor deze gaan samentrekken.

  • Maar het kan ook zo zijn dat er een verstoring in je darmen is: bijvoorbeeld dat er te weinig goede versus slechte darmbacteriën zijn en er daardoor gemakkelijker een ziekteverwekker kan blijven zitten. Die zorgt vervolgens voor extra druk op de darmslijmvliezen, ze zijn immers constant bezig dat beest eruit te werken, waardoor je vitamines en mineralen minder goed opneemt. Door deze verminderde opname, komen veel lichaamsprocessen in het geding. Waaronder de werking van je lever, maar ook de aanmaak en regulatie van je hormonen.

Daarnaast hebben veel vrouwen in mijn praktijk last van de volgende klachten:

  • Niet (meer) goed tegen alcohol kunnen;
  • Slaapproblemen: niet goed inslapen ofwel wakker worden ‘s nachts;
  • Vaak een opgeblazen buik, ook bij gezond eten;
  • Vermoeidheid: moe wakker worden met energiedips door de dag heen.

Het is natuurlijk geen wet van Meden en Perzen. Daarom zijn een vragenlijst en een intake consult ook zo belangrijk. Aan de hand daarvan maak ik een inschatting welke laboratoriumonderzoeken nodig zijn om de oorzaak te achterhalen. En vanuit daar stel ik een persoonlijk behandelplan voor je op. Lichamen zijn immers niet allemaal gelijk.

Mooi hè, hoe het lichaam in elkaar zit? En soms ook knap ingewikkeld!

Denise

P.S. Herken jij jezelf in bovenstaande klachten en wil je weten wat bij jou de oorzaak hiervan is? Vraag dan hier een gratis adviesgesprek aan.

Print Friendly, PDF & Email