2440906709459855

We zijn de hele dag door druk. Wat zeg ik: de hele week. En is het eenmaal weekend, dan is dat POEF zo voorbij en begint de (drukke) week weer. Op zich niets mis mee, behalve als je dit ook als druk ervaart. Oftewel als dit je een gestrest gevoel geeft.

Dan gaat je lichaam namelijk in de bekende vecht-vlucht modus. Fantastisch hoe de natuur in elkaar zit en ook hier zo briljant over heeft nagedacht. Alleen staat die sabeltandtijger nu niet meer voor ons, maar de deadline van ons volgende project of die presentatie. Kan net zo beangstigend zijn…!

Terug naar die vecht-vlucht modus. Omdat je lichaam op dat moment maar één doel heeft – overleven – gaat alle energie in het lichaam naar je spieren en je hart zodat je zo snel mogelijk er vandoor kunt gaan ofwel zo goed mogelijk kunt vechten. En dan is er geen ruimte voor andere dingen, zoals het verteren van je ontbijt of tussendoortje.

Er wordt op zo’n moment dan ook weinig maagzuur aangemaakt. De maag produceert tevens minder hormonen die signalen aan de alvleesklier en lever afgeeft dat er eten in het lichaam zit wat moet worden afgebroken. Daardoor maken de alvleesklier en lever o.a. minder spijsverteringsenzymen en galzouten aan en kan de voedselbrij daardoor niet goed verteerd worden.

Gevolg: (deels) onverteerd voedsel gaat door het darmkanaal, waar er extra druk op je goede darmbacteriën komt te staan. Die zijn bij een Westerse levensstijl vaak minder aanwezig dan wat optimaal is. Dus je raad het al: daardoor wordt het eten ook daar minder goed verteerd en kun je eerder gasvorming en andere niet prettige darmklachten krijgen.

Probeer daarom elke dag een paar momenten even helemaal uit te checken. Geen telefoon en geen werk of andere prikkels. Wel een wandeling in je pauze of een meeting wandelend doen – liefst in de natuur – en bijvoorbeeld luisteren naar rustgevende muziek onderweg naar huis.

Ik luister graag naar de muziek van de Meditation Moments app, met name de muziek met binaural beats. Daarnaast vind ik graag ontspanning in het lezen van boeken, maar ook ontspanning door inspanning, zoals het volgen van een lekker yogalesje of zelf op de yogamat zitten (oké die laatste komt verdacht weinig voor). Tip voor als je in Amsterdam woont: bij Equal yoga aan de Rozengracht hebben ze veel uiteenlopende yogalessen. Love it! De Yin Yoga is tot nu toe mijn favoriet.

Dit weekend lekker chillen dus.

Denise

P.S. Ben je benieuwd wat er nog meer van invloed is op je vertering? En wil je hier tips bij? Download dan mijn ebook Gutfeeling.

Print Friendly, PDF & Email