2440906709459855

JOEHOE! De zon gaat weer schijnen, het is weer lekker lang licht en de zomer staat op het punt om (nu echt) los te barsten. Wat is het toch een heerlijke tijd van het jaar. Waar veel mensen last hebben van een winterdip, hebben dezelfde mensen in de zomer vaak een zomer-up.

Zonlicht is voor veel dingen goed:

  • Alleen al even dat licht en die warmte op je gezicht voelen als je naar buiten gaat, doet je humeur al goed.
  • Dips die je in de winter hebt zijn in de zomer compleet verdwenen.
  • Je voelt je lekkerder in je vel en vaak ook sexier wat zich uit in… juist: vaker sporten :).

Hoe komt dat toch? Het heeft zowel met het licht te maken als met vitamine D. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van lichttherapie.

Vaak wordt hierbij een bepaalde groep mensen in de onderzoeksgroep geplaatst, zoals mensen die depressief zijn of die daar gevoelig voor zijn. Er worden mooie resultaten geboekt bij deze groepen met lichttherapie. En vaak wordt er tijdens deze onderzoeken gebruik  gemaakt van lichtbakken; kunstlicht dus. Kun je nagaan wat het effect van daglicht kan zijn.

Vitamine D is de andere belangrijke factor. Zonlicht is by far de beste bron om vitamine D binnen te krijgen. En daar moet je lichaam nog wel wat voor doen: zodra het zonlicht op de – niet ingesmeerde ! – huid komt, wordt er vlak onder de huid vitamine D aangemaakt.

Een stelregel voor hoelang je hiervoor het beste in de zon moet zitten is dat minstens ⅔ van je lichaam onbedekt moet zijn en niet ingesmeerd met (zonnebrand)crème. Vervolgens dien je zo’n 15 minuten in de zon te zitten. Daarna is het natuurlijk van belang om je wel goed in te smeren, omdat de zon ook schadelijk voor je huid kan zijn als je er te lang onbeschermd in zit.

Waarom dan toch mijn advies om ook in de zomer vitamine D als supplement te slikken? Bedenk je eens hoe vaak je iedere dag 15 minuten in de zon zit, waarbij ⅔e van je lichaam onbedekt is… Vast niet heel vaak. En ja, de dosering in de zomer is lager dan in de winter.

Tot slot nog een belangrijk weetje over deze supplementen. Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. Deze kun je dan ook het beste in een in capsule met vette inhoud innemen. Heb je net tabletjes in huis gehaald? Gelukkig zijn vitamine D supplementen niet duur. Wil je de tabletjes toch eerst opmaken? Zorg er dan voor dat je de tabletten inneemt tijdens een vetrijke maaltijd.

Denise
P.S. Naar schatting heeft zo’n 60% van de Nederlanders een vitamine D tekort. Wil je weten of jij dit hebt? Neem vrijblijvend contact met me op.

Print Friendly, PDF & Email