last van darmen en vermoeidheid

Als je last van je darmen hebt, kan dit zich uiten in allerlei fysieke klachten en symptomen. De meest voor de hand liggende zijn:

  1. Buikpijn
  2. Wisselende ontlasting: diarree en obstipatie
  3. Opgeblazen buik
  4. Winderigheid

Maar dus ook vermoeidheid. Last hebben van je darmen en vermoeidheid liggen in een lijn met elkaar. En ergens is dat helemaal niet zo gek. Want dat er iets niet helemaal lekker loopt in je buik is duidelijk. Je hebt niet voor niets last van buik gerelateerde klachten, zoals bovenstaande.

En deze disbalans vreet energie. Energie die als je buik in balans zou zijn, voor andere doeleinden gebruikt kan worden.

Last van je darmen en vermoeidheid

Zoals letterlijk het leveren van de energie die jij dagelijks ervaart. Maar aangezien jij last van buikklachten hebt, gaat deze energie verloren aan de interne processen die zorgen voor deze disbalans in je buik. En heeft jouw energiesysteem dikke pech, want jij voelt je daardoor elke dag een stuk vermoeider.

De ene keer word je al moe wakker en is de energie die je ervaart gedurende de dag wisselend. Vermoeidheid en energie gaan als het ware in golfbewegingen. Het komt en gaat. Je kunt er in ieder geval de vinger niet op leggen waardoor het komt dat je energieniveau zo fluctueert.

De andere keer word je vrij fit wakker (oke, relatief fit dan) en dipt je energie gedurende de dag, zoals na een maaltijd. Ook hier kun je het niet vastpinnen waardoor het komt dat je energie zo wisselt. En juist dit niet weten is enorm frustrerend.

Feit is dat jij je behoorlijk vermoeid voelt gedurende de dag en ‘s avonds het liefst vroeg onder de wol kruipt, omdat je het simpelweg niet trekt om langer op te blijven. Ook al zo frustrerend!

last van darmen en vermoeidheid

Niet dat je nachtrust top is, want vaak laat die ook te wensen over, wat maakt dat je je extra vermoeid kunt voelen als je wakker wordt.

Wat zijn nou de meest voorkomende oorzaken van last hebben van je darmen die onder deze vermoeidheid liggen?

Daar kunnen meerdere dingen aan ten grondslag liggen zoals:

  • Je kan last van je darmen hebben wanneer De Dierentuin in je buik ontploft is: bijvoorbeeld als je te veel gisten, schimmels of ziekmakende bacteriën bij je draagt.
  • Als je een voedselintolerantie hebt: je lichaam maakt een immuunrespons aan zodra je een bepaald voedingsmiddel eet (vaak zonder dat jij dit weet).
  • Je vertering is als een lek dak, waardoor je je vermoeid voelt na nagenoeg iedere maaltijd .
  • Als je te veel histamine hebt, wat neerkomt op een histamine-intolerantie.
  • Wanneer je een ontstekingsreactie in je buik hebt, zoals wanneer je een hyperpermeabele darm heb. In de volksmond een leaky gut.

Dit is slechts een greep uit de dingen die ik vaak uit laboratoriumonderzoeken zie komen, die onderdeel uitmaken van een Onderzoekspakket (stap 1 in mijn 1 op 1 werkwijze).

En ook bij ieder van deze oorzaken kunnen weer andere oorzaken aan ten grondslag liggen. Zoals een verlaagde status van de mix aan goede darmbacteriën die je lichaam iedere dag weer moet beschermen tegen het ontstaan van disbalansen in je buik.

Ook deze verlaagde status van de goede darmbacteriën kan je enorm vermoeid maken. En in de meeste gevallen gaat het een combinatie van oorzaken en factoren die het tot een totaalplaatje maakt.

Dat is de reden dat ik in de basis van een Onderzoekspakket altijd met vrij veel laboratoriumonderzoeken werk: om alle oorzaken van jouw ongemakken zo goed mogelijk in kaart te brengen en om er in dit geval achter te komen waarom je zo’n last hebt van je darmen en vermoeid bent.

Want niets is zo frustrerend als niet weten waar je last van je darmen en je slopende vermoeidheid vandaan komt. De belangrijkste en eerste stap is dus: kijk naar de status van je buik. Je darmen in het bijzonder.

Meer weten en meteen mee aan de slag? Download dan mijn Ebook Gutfeeling met 10 tips bij darmklachten en vermoeidheid.

Luisteren naar mijn podcast kan natuurlijk ook: de Life’s Too Short To Feel Shit Podcast

Abonneer je meteen even 🙌.

Enjoy!

Print Friendly, PDF & Email