Is het lactose? Of iets anders?
Wat je buik je probeert te vertellen (en hoe je het echt helder krijgt)
Je probeert nog wat te doen, maar je aandacht is allang weg.
Je buik rommelt. Je energie is gekelderd.
Je voelt je opgeblazen en een beetje unheimisch.
Alsof je lijf iets probeert te zeggen, maar je geen idee hebt wat.
Je denkt terug aan wat je vandaag hebt gegeten en gedronken.
Die cappuccino.
De yoghurt met fruit bij het ontbijt.
Of die plak kaas bij de lunch.
Zou het… lactose zijn?
Die gedachte komt steeds vaker voorbij.
Je hebt al Gegoogled op lactose-intolerantie.
Je hebt er al het een en ander over gelezen.
En je begint patronen te zien.
Hoewel dat ook meteen het lastige is.
Want: soms gaat het goed.
En soms helemaal niet.
Dus een echt patroon is lastig te leggen. Dat maakt het ook zo verwarrend!
Hoe snel je klachten krijgt bij een lactose-intolerantie verschilt enorm.
De klachten kunnen zich binnen 72 uur uiten, nadat je het voedingsmiddel hebt gegeten.
Dat maakt ook dat je de ene dag prima een cappuccino kunt drinken.
En het de volgende dag meteen raak is:
✅opgeblazen buik,
✅ druk op je darmen (soort van buikpijn),
✅ winderigheid,
✅ energiedip.
En ’s avonds? Dan is het standaard mis.
Want ook hoe lang je deze klachten blijft houden verschilt enorm.
Meestal uren, zo niet de rest van de dag.
Daarom zit je het liefst ‘s avonds in shapewear op de bank, zonder iemand om je heen…
Maar hier komt het: het ligt niet altijd (alleen) aan lactose.
Vaker niet dan wel trouwens…
In melk zitten namelijk meerdere triggers.
Naast lactose (melksuiker) bevat koemelk namelijk ook caseïne A1: een bepaald soort melkeiwit dat voor veel mensen een verborgen boosdoener is.
Vooral als je darmwand wat gevoelig is en / of je immuunsysteem overactief is.
Dus zelfs als je lactosevrije producten neemt, kun je alsnog buikklachten krijgen.
En dan raak je helemaal het spoor bijster.

Foto Denise: Marit de la Vera Photography
Snap je niet meer waar je nou weer op reageert.
En lijkt het alsof je buik zomaar uit het niets protesteert.
Maar geloof me: dat doet ‘ie niet.
Je lijf reageert niet zomaar.
Je lijf praat met je.
Alleen spreek je niet altijd dezelfde taal.
De klachten die je ervaart zijn signalen.
Niet om bang van te worden, maar wel om serieus te nemen.
En er actie op ondernemen, want ze gaan niet vanzelf weg.
Dat begint bij kennis vergaren.
Weten wat er nu daadwerkelijk aan de hand is in je lichaam en vervolgens ontdekken wat je daaraan kunt doen om je buikgezondheid significant te verbeteren.
Wat veel mensen niet weten is dat een voedselintolerantie geen allergie is.
Dat is goed nieuws, want daarmee is het niet voor altijd!
Het is een teken dat er iets uit balans is in je lijf: je darmflora – zeg maar De Dierentuin van je buik – en je immuniteit die voor zo’n 70% vanuit de darmen komt.
👉 Een voedselintolerantie is dus gelukkig omkeerbaar.
Je hoeft daarom niet voor de rest van je leven etiketten te blijven lezen.
Niet voor altijd ‘nee’ te zeggen tegen alles met melk te maken heeft (of met gluten, ei of soja, als je daar ook een intolerantie voor hebt).
Maar daarvoor heb je wél het juiste inzicht nodig.
En een aanpak die verder kijkt dan alleen “laat het maar weg”.

Precies daarom heb ik de mini-cursus Vrij van Voedselintoleranties gemaakt.
Een praktische, korte mini-cursus waarin je in 6 heldere stappen leert:
✔️ Wat een voedselintolerantie wel en niet is.
✔️ Waarom het vaak niet alleen lactose is, wat je tijdelijk niet goed verdraagt.
✔️ Wat je moet weten over koemelk, caseïne A1 en verborgen triggers.
✔️ Hoe je voedselintoleranties betrouwbaar kunt laten onderzoeken (zonder verwarring of zinloze testen).
✔️ En hoe je een labuitslag van een voedselintolerantie test zelf kunt interpreteren, zodat je weet wat er staat zonder dat je een therapeut nodig hebt.
✔️ En vooral: hoe je je darmen kunt ondersteunen om straks weer alles te kunnen eten, zonder dat je buik opspeelt.
Zonder frustratie.
Zonder rigide eliminatiedieet.
Zonder eindeloos zoeken.
Mét helderheid, rust en grip op je lijf.
Zodat jij straks weer gewoon dat ijsje kunt bestellen, die cappuccino kunt drinken of kaasplankje delen, zonder buikpijn of slopende vermoeidheid.
Voelt het alsof je lijf op dingen reageert zonder duidelijke reden?
Alsof eten steeds meer vragen oproept dan plezier geeft?
Dan is dit jouw moment om het wél helder te krijgen.
Zodat je niet hoeft te blijven gokken, vermijden of piekeren.
Want niets is zo vervelend als een grijs gebied.
Liever zwart of wit, maar geen grijs.
Ik werk al jaren met een gedegen voedselintolerantie test in mijn praktijk én ik spreek uit ervaring (ik kon kwartetten met mijn voedselintoleranties – geen grap)
Dus wat jij straks leert, is niet alleen theorie -> het werkt echt.
🎁 En speciaal omdat jij dit artikel leest, krijg je tijdelijk een flinke korting op de mini-cursus.
Voel je: dit is wat ik nodig heb?
Ga er dan voor.
Klik hier voor de mini-cursus Vrij van Voedselintoleranties met (tijdelijke) korting.
Go get them tiger 🐯.
Groetjes,
Denise
P.S. Dit speciale aanbod staat niet op mijn site en is dus alleen hier beschikbaar, omdat ik het waardeer dat je proactief op zoek bent naar een oplossing.