
Ooee, ik blijf het een feest vinden om de dag te starten met cake. Gezonde cake wel te verstaan. Als je dit de avond van tevoren bakt en direct 2 porties invriest, dan heb je 3 dagen een feestontbijt, waarbij je op de dag zelf bijna niets hoeft te doen. Klinkt goed en smaakt goed. Geniet ervan!
Ingrediënten voor 3 ontbijtjes
- 200 gr. wortels
- 75 gr. amandelmeel
- 50 gr. (glutenvrij) havermeel
- 2 thl. psylliumvezels
- 1 thl. wijnsteen bakpoeder
- 10 medjoul dadels
- 100 gr. ongezoete appelmoes
- 2 el. kokosolie
- 1 thl. baking soda
- 1 el. appelazijn
- Voor erop – per ontbijtje:
- 125 gr. rood fruit, zoals rode bessen of bramen
- 4 el geiten-, schapen- of plantaardige yoghurt
- Voor een extra feestelijk effect: wat gepofte quinoa
Zo maak je het
1. Verwarm de oven op 180 graden.
2. Was de wortels en snij in grove stukken. Doe in een keukenmachine en maal fijn.Â
3. Voeg hier de ontpitte dadels, ongezoete appelmoes en kokosolie aan toe en mix weer even goed door.Â
4. Doe hier de meelsoorten, het bakpoeder en de psylliumvezels bij en mix weer even. Het kan zijn dat je het ‘deeg’ een paar keer met een lepel naar de bodem moet duwen om het goed gemixt te krijgen.Â
5. Tot slot doe je de baking soda op de mix, waarna je de appelazijn er overheen giet. Dit gaat schuimen (dat hoort dus zo :).Â
6. Nog 1 laatste keer mixen en je kunt de mix in een ingevet langwerpig en laag bakblik storten. Ik gebruik zelf een vel bakpapier wat precies over de lengte van mijn bakblik past.Â
7. Zet gedurende 45 minuten in de oven. Laat helemaal afkoelen. Snij de cake in drie stukken. Vries er twee in en bewaar de derde voor het ontbijt van morgen.
Lekker met een paar klodders yoghurt en wat vers fruit naar keuze. En als je het extra feestelijk wilt maken, strooi er dan wat gepofte quinoa overheen.Â
P.S. Heb je wel eens last van een opgeblazen gevoel? Download dan mijn gratis ebook Gutfeeling met 10 tips bij darmklachten.Â