Wat hebben een slecht werkende lever en vermoeidheid met elkaar te maken?
Je hebt je leverwaarden laten meten in bloedonderzoek en / of je hebt gehoord dat je een slecht werkende lever hebt.
Of je hebt steken in je rechterzij en vermoedt al langer dat je lever niet goed werkt.
Ook ben je dood- en doodmoe. Die Slopende Vermoeidheid is killing!
Je weet dat de lever een belangrijk orgaan is.
Dat het de Grote AfvalVerwerkingsFabriek van je lijf is.
Dat als de motor van de fabriek hapert, dat ‘ie vastloopt.
En je denkt dat je daardoor zo moe bent.
Je vraagt jezelf al langer af: wat hebben een slecht werkende lever en vermoeidheid met elkaar te maken?
Zoals ook een vervette lever.
Leververvetting: iets wat heeeel veel voorkomt en allang niet meer aan (enkel) alcohol te wijten is, zoals vroeger werd gedacht.
Ik kan me voorstellen dat de gedachte dat je lever slecht werkt niet fijn is.
Dat je er zelfs een beetje bang door bent geworden.
Dat is heel logisch! Want je lever is en blijft een belangrijk orgaan.
Immers: zonder lever kun je letterlijk niet leven.
On the good side: je lever is zo’n wonderlijk orgaan dat het ook een deel van zichzelf opnieuw kan aanmaken als het verwijderd is. Bijvoorbeeld na een operatie.
Deze enorme aanpassings- en vernieuwingskracht geeft ook hoop!
De lever is een wonderlijk orgaan dat zichzelf en zijn werking – met de juiste hulpmiddelen – kan herstellen.
De lever heeft meerdere functies, waaronder ontgiften: het afbreken van (afval)stoffen die het lichaam niet (meer) nodig heeft, zodat ze afgevoerd kunnen worden en het lichaam verlaten.
Even mijn vrije vertaling.
Dat ontgiften gebeurt in twee fases.

Fase 1 = van vet naar water
In fase 1 worden vetoplosbare stoffen afgebroken en door enzymen omgezet in water oplosbare stoffen.
Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik vind dat alleen al vrij knap. Want zoals je wellicht weet zijn vetten en water geen vrienden van elkaar.
Komen ze met elkaar in contact, dan ligt de olie op het water. Ze blenden dus niet van nature samen.
Dus om vetten op zo’n manier af te breken dat het in water oplosbare stoffen worden, is een soort mini laboratorium wat plaatsvindt in je lever.
Voor deze fase 1 zijn veel voedingsstoffen nodig, zoals vitamine B2, B6 en B12, vitamine C, magnesium, mangaan en zink.
Fase 2 = afvalstoffen koppelen voor afvoer
In fase 2 worden de afvalstoffen die in fase 1 deels zijn afgebroken en in water oplosbaar zijn gemaakt, verder verwerkt zodat ze het lichaam veilig kunnen verlaten.
Dit gebeurt door ze te ‘koppelen’ aan andere moleculen – zoals aminozuren (kleine stukjes eiwit), zwavelgroepen of antioxidanten.
Deze koppeling reacties zorgen ervoor dat de stoffen makkelijker uitscheidbaar worden via gal (ontlasting) of nieren (urine).
Deze fase is dus essentieel om de ‘geactiveerde’ stoffen uit fase 1 te neutraliseren en af te voeren. Als fase 2 niet goed functioneert, kunnen deze half-afgebroken stoffen zich ophopen en juist schade aanrichten.
Voor dit proces zijn ook weer veel voedingsstoffen nodig, zoals vitamine B3, foliumzuur, zwavel, aminozuren, taurine en de super antioxidant glutathion.
Waar hapert de machine vooral?
Bij veel mensen verloopt fase 1 te snel en fase 2 te langzaam. Dan zou je al kunnen spreken over een slecht werkende lever. Je krijgt dan een fuik en dan moet de lever de stoffen die het niet (snel genoeg) kan afbreken, gaan dumpen.
Dat doet het met zorg. Want het wil de kans zo klein mogelijk maken dat deze stoffen alsnog schade kunnen aanrichten in het lichaam.
Daarom slaat het deze stoffen (tijdelijk) op in omringende weefsels, zoals vet- of bindweefsel. Met als doel om ze later alsnog af te voeren.
Ook kan de lever deze stoffen in zichzelf opslaan, wat één van de oorzaken van leververvetting is.
Dat klinkt slim, alleen is dit geen houdbare situatie. Zolang de machine niet gefikst en geolied wordt, blijft dit probleem zich voordoen en beland je in een vicieuze cirkel.

Hoe kom je aan een te snelle fase 1?
Bijvoorbeeld als je:
- veel koffie drinkt,
- veel stress ervaart,
- alcohol drinkt,
- medicatie slikt,
- en als je veel blootgesteld staat aan toxines. Denk hierbij aan luchtvervuiling, maar ook aan pesticiden op de groenten die je eet.
Maar zorg ook voor een smooth passage van fase 2
En bij veel mensen zit daar misschien wel de grootste crux.
Want… voor een soepele fase 2, heb je onder andere veel antioxidanten nodig.
Maar ook zwavel.
Zwavel stinkt. Denk qua voedingsmiddelen die rijk zijn aan zwavel o.a. aan ui, knoflook, prei, etc. Maar ook aan eieren!
Ooit eens een gekookt ei een dag laten liggen en de dag erna opengesneden? Die ruikt sterk he?
There you go: zwavel in de hoofdrol.
Dit is één van de (vele) redenen dat ik geen fan ben van het FODMAP dieet.
Ook heb je voldoende eiwitten – met name aminozuren – nodig. Denk hierbij onder andere aan cysteïne, glutamine en glycine.
En veel mensen eten te weinig eiwitten, zeker te weinig zwavel en ook te weinig vezels…
Vezels = eerste remedie bij slecht werkende lever en vermoeidheid
Waarom? Omdat je wil dat na fases 1 en 2 van het ontgiftingsproces van je lever, al die keurig afgebroken stoffen die klaarstaan om je lichaam te verlaten, je lichaam ook daadwerkelijk KUNNEN verlaten.
En dat kan alleen als je voldoende vezels eet.
Vezels binden namelijk aan deze stoffen, zodat ze met je ontlasting je lichaam uit kunnen gaan.
Eet je te weinig vezels, dan blijven deze afvalstoffen in je darmen, kunnen ze vanuit de darmen weer opgenomen worden in je bloed en zo weer een extra belasting voor de lever vormen.
#onnodigeballast
Ook ondersteunen vezels je darmflora – de goede darmbacteriën. Het is hun voeding, ze zijn er van afhankelijk. En deze goede darmbacteriën pakken ook nog een stuk rest afbraak van de in de darmen aanwezig afvalstoffen op zich.
Dan moeten ze dat natuurlijk wel kunnen doen…
Terug naar de vraag: wat hebben een slecht werkende lever en vermoeidheid met elkaar te maken?
Ik denk dat je het antwoord inmiddels wel weet…
Het hele proces van fases 1 en 2 zoals hierboven omschreven kost al veel energie.
Zijn er te weinig voedingsstoffen in het lichaam, zoals vitamines en mineralen?
Dan hapert de machine, en kost dat nog meer energie.
Los van dat je cellen minder bouwstenen hebben om überhaupt energie van te kunnen maken.
Dus ja: een slecht werkende lever en vermoeidheid hebben alles met elkaar te maken.
Vaak heb je ook last van andere fysieke klachten, zoal:
een opgeblazen buik,
- een wisselende stoelgang
- en bijvoorbeeld het gevoel dat je beter zo min mogelijk vetten kunt eten
- (ook de gezonde vetten).
De vraag is: hoe komt het dat je lever slecht werkt?
Daar kunnen ongelooflijk veel oorzaken aan ten grondslag liggen.
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kan het te maken hebben met je leefstijl: alcohol, stress, medicatie, pesticiden, etc.
Maar ook je voedingspatroon: weinig vezels, weinig antioxidanten en vitamines, weinig zwavel (i.e. FODMAP dieet) is hierop van invloed.
En je DNA speelt hierin ook een rol.
Immers: hoe je bent ‘afgebakken’ qua CYP enzymen die o.a. de stoffen uit fases 1 en 2 afbreken, is grotendeels afhankelijk van wat je in je DNA hebt meegekregen.
Je kunt de invloed van stress, je voedingspatroon en ook je DNA allemaal in kaart brengen met de juiste labonderzoeken.
Zo zet ik in een Onderzoekspakket alleen al 8 laboratoriumonderzoeken in om de onderliggende oorzaken van je fysieke klachten, zoals die Slopende Vermoeidheid, maar ook een opgeblazen buik en buikpijn in kaart te brengen.
En ben je benieuwd naar de codering van de CYP enzymen in je lever? Dan kunnen we dat in kaart brengen met en DNA Blueprint for Foods & Supplements.
Wil je dit laten onderzoeken?
Vraag dan een intake bij me aan.
Dan kijken we samen of de 8 labonderzoeken waar ik in de basis mee werk voldoende voor je zijn of dat er meer onderzoek nodig is.
Wil je meer weten over de DNA Blueprint?
Stuur me dan even een berichtje onder “Contact”.
Groetjes,
Denise