neurotransmitters betekenis

Neurotransmitters zijn wonderlijke stofjes. Het zijn stoffen in je hersenen die signalen doorgeven. De betekenis van neurotransmitters is dan ook belangrijke ‘boodschapperstofjes’ die ervoor zorgen dat niet alleen de hersenen hun werk kunnen doen, maar ook dat signalen naar andere delen van het lichaam worden gegeven

Soorten neurotransmitters

In ons lichaam zijn er wel meer dan 100 soorten neurotransmitters die zich bezighouden met het doorgeven van verschillende signalen. Er zijn verschillende soorten neurotransmitters met allemaal een andere rol  er zijn namelijk stimulerende, remmende en een combinatie van beide.

  • Stimulerende neurotransmitters zijn Glutamaat en Acetylcholine. Glutamaat zorgt o.a. voor geheugen, leren en stemming. En Acetylcholine zorgt er onder andere voor dat je creatief bent enin actie komt. Maar ook histamine is een stimulerende neurotransmitter…
  • Remmende neurotransmitters zijn GABA en Serotonine. GABA remt angst, maakt slaperig en zorgt voor een afgenomen concentratie. Serotonine heeft invloed op de stemming, eetlust, stoelgang (!) en sexuele activiteit.
  • Een combinatie van beide neurotransmitters zijn Dopamine en Noradrenaline. Dopamine speelt een rol bij bewegen, plezier, motivatie en verslaving. Noradrenaline zorgt voor concentratie en een beter geheugen tijdens fight or flight respons. 

Hoe maak je neurotransmitters aan?

De bouwstof van neurotransmitters zijn eiwitten. Vanuit eiwitten kunnen neurotransmitters worden aangemaakt. En wat wil nou het geval? De meeste mensen eten te weinig eiwitten (hello bloedsuikerschommelingen en dus ook disbalans in je neuro’s). Het bekende Dopamine wordt ook wel het geluksstofje genoemd. Het stofje wordt afgegeven op momenten dat je hersenen denken dat je een beloning verdiend. Dit is bij activiteiten zoals sporten, eten, verliefd zijn en seks. Maar ook als je koffie drinkt! Interessant he? 

Teveel of te weinig neurotransmitters

Als je teveel of te weinig Neurotransmitters aanmaakt, dan zijn er gevolgen die jij dagelijks merkt. Heb je een tekort aan bijvoorbeeld GABA, dan kun je snel een kort lontje hebben, slecht kunnen ontspannen en slecht slapen. Bij teveel van glutamaat, heb je grotere kans op ADHD of juist ADD. 

Hoe zit het met jou?

Wat is de status van jouw neurotransmitters? Ben je helemaal ‘aligned’ en slaap je goed, ben je niet snel overprikkeld, ga je goed naar de W.C. en krijgt je libido een ere-podium? Of laat dit toch wat te wensen over?

Doe eens een Neurotransmitter test. Dan weet je precies hoe het op dit moment gesteld is met jouw neurotransmitters en kun je van daaruit kijken wat hier de betekenis van is en hoe je dit gaat aanpakken.

Je zult versteld staan van hoe herkenbaar de uitslag voor je is.

 

Print Friendly, PDF & Email