Veel mensen eten te weinig groenten. Hooguit een handje doorgekookte bonen of broccoli naast een flinke dosis eiwitten in de vorm van een lekker stuk vlees of vis en wat koolhydraten in de vorm van pasta, (witte) rijst of aardappelen.

Dan hoor je kreten als: eet minstens 250 gram groenten (liefst nog meer) per dag.  En het enige wat jij denkt is “hoe dan?”

Dat is niet eens zo moeilijk. Het enige wat ervoor nodig is, is dat je anders gaat denken en je creativiteit de vrije loop laat.

Hierbij vast wat tips om je op weg te helpen. Ready? Here we go!

1. Begin met groenten toe te voegen aan je lunch. En dat kan al heel simpel door een handje rauwkost naast je bammetjes te nemen. Wat schijfjes komkommer, paar cherrytomaatjes en wat paprika. Hoppa!

2. Koop een zakje wokgroenten, wok die in wat kokosolie en eet er een eiwitbron naar keuze bij. Zoals een stukje vis, wat al in 12 minuten klaar kan zijn uit de oven. Of twee gekookte eieren of een paar plakjes gerookte zalm. Om maar wat te noemen.

3. Zet je oven aan, doe er een paar gehalveerde zoete aardappels in die je even hebt ingesmeerd met kokosolie en een half uur later pureer je deze jongens tot een heerlijke soep. Gesneden bosui erbij, sneetje geroosterd speltbrood en een flinke lik roomboter. Hhmmm…

4. Koop een spirelli en een courgette en vervang je pasta door courgettini. Nu denk je misschien: Ja, leuk hoor maar dat lijkt me dus echt zoooo niet lekker. Nou: probeer het maar een keer. Het valt je vast mee. Maak er wel een lekkere saus bij zoals je ook bij pasta zou doen.

5. Maak eens een ‘pizza’ van geraspte aardappels en uien, wat je ‘s avonds als side dish eet. Deze slices eten alleen al leuker doordat je ze in de vorm van pizzapunten eet. En ga je echt los, dan rasp je er nog een andere groenten doorheen zoals een courgette.

6. Nu we het toch over pizza’s hebben: bedek je pizza eens met groenten. Bijvoorbeeld gebakken champignons, dun courgetteplakken of -rasp, wat artisjokken, olijven, maar ook kleine broccoli roosjes. En ja, natuurlijk doe je daar ook een flinke hand geraspte (schapen)kaas overheen.

7. Doe groenten bij je ontbijt. Wortels zijn zoet en in geraspte vorm kun je ze prima toevoegen aan zoete recepten, zoals een gezonde ontbijtmuffin. Het mooie is: je proeft niet dat er groenten in zitten. Net als in carrot cake. Keer proberen?

8. Doe eens wat meer groenten in je pastasaus. Naast de standaard tomaten, uien en knoflook, kun je ook hier andere groenten toevoegen. Zoals geraspte wortelen en courgette. Doe er nog een hand verse kruiden bij en je bent echt goed bezig. Pureren maar en je ziet die groenten niet meer. Andere pastasaus met groenten proberen?

9. We gaan weer terug naar gemak: maak een lekkere curry door een zak wokgroenten te wokken en hier een blik kokosmelk en wat goede kwaliteit currypasta aan toe te voegen. Wat zilvervliesrijst of glutenvrije noodles en stukjes gebakken kip erbij en je kunt lekker genieten. En als je slim bent, maak je extra veel zodat je dit morgen als lunch kunt eten :).

10. Last but not least zowat de meest gegeven tip op het internet: voeg groenten toe aan je smoothie. Zo is komkommer een neutrale topper, net als paksoi. Maar kun je bijvoorbeeld ook venkel combineren met appel, citroen en bleekselderij. Lekker, gemakkelijk en snel. Eet het wel als een ontbijt lepel voor lepel en ‘kauw’ op iedere hap. Zo help je je spijsvertering een handje.

Eet smakelijk!

Denise
P.S. Heb je wel eens last van een opgeblazen gevoel of andere darmklachten? Download dan mijn gratis ebook Gutfeeling met 10 tips bij darmklachten.