‘Je bent wat je eet.’ Een verschrikkelijke uitspraak als je elke avond een zak zwart-witjes naar achter zit te werken. Maar toch klopt er wel iets aan deze uitspraak. Die zwart-wit-snoepjes zijn namelijk ‘lege calorieën’. Als jij naast dat snoep nog meer lege calorieën naar binnen schuift zoals croissantjes… dan is jouw batterij ook snel leeg. Maar je kunt wel meer eten waar je energie van krijgt door voeding die je energie geeft. Alleen hoe doe je dat? 

eten waar je energie van krijgt

10 tips voor eten waar je energie door krijgt

  • Eet voeding met voedingsstoffen die geschikt zijn voor je lichaam, zodat je er energie uit kunt halen.
  • Eet drie keer per dag en probeer soms een langere tijd nuchter te blijven – dit is namelijk gunstig voor je spijsvertering: houdt de boel scherp.
  • Eet zo min mogelijk onbewerkt voedsel. No brainer, maar toch! Dit is namelijk wel eten waar je energie door krijgt.
  • Eet lekker veel onverzadigde vetten (zoals vis, avocado of noten).
  • Eet 2 a 3 stukken fruit op een dag. Let op! Hele stukken. Liever niet in een smoothie of shake, maar mag natuurlijk wel. #noperfection.
  • Eet genoeg groente, schrik niet: 250 tot 400 gram per dag! Oftewel: neem groenten als basis van zowel je lunch als je avondeten.
  • Zorg dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt (zoals vis, vlees, gevolgelte, maar ook tempeh, peulvruchten en noten).
  • Eet koolhydraten die vezelrijk zijn zodat je meer energie krijgt door voeding. Denk aan fruit en groenten, maar ook aan volkoren granen, zoals ronde zilvervliesrijst.
  • Eet tot je ca 80% vol zit. Zo wordt er geen onnodig energie verspilt aan het verteren van je voedsel. Het duurt namelijk altijd wel even voordat je voelt dat je verzadigd bent (zo’n 20 minuten) en dan heb jij al lang je maaltje op. Komt door het verzadigingshormoon leptine.
  • Drink voldoende water! Is voor alles goed, maar zeker ook voor je energieniveau. Water voert afvalstoffen af en hydrateert je cellen. Water hè, geen frisdrank ;-).

Onderzoek hoe je meer energie kunt krijgen door voeding

Bij mij heeft de tip ‘Eet tot je 80% vol zit.’ echt gezorgd voor meer energie. Als je nu denkt… dit weet ik allemaal al en ik doe dit al heel goed. Dan kan het zijn dat er meer aan de hand is. Wellicht heb je een voedselintolerantie of zitten er teveel ziekmakers, zoals Candida gisten in je buik die ervoor zorgen dat je zo moe bent.

 

eten waar je energie van krijgt

Meer omzet in je business door meer energie 

Zorg ervoor dat je niet alleen thuis let op wat je eet maar ook op je werk. Begin de dag bijvoorbeeld met een groene smoothie die je prima een dag van tevoren al gemaakt kan hebben. Eet een gezonde salade of een kom soep met veel groentes tussen de middag. Als tussendoortje pak je een stuk fruit en in de avond sluit je de dag af met een gezond avondmaal met veel groentes. Hierdoor krijg je niet alleen maar meer energie maar wordt je scherper wat kan leiden tot meer output en een hogere omzet! Klinkt goed, toch?

En je hoeft echt niet alleen maar groenten en fruit te eten, lijkt me behoorlijk saai! Combineer alle drie de voedingsgroepen bij iedere maaltijd: eiwitten, koolhydraten en vetten. Maar neem wel zo veel mogelijk de gezonde varianten en als punt op de i een ongezonde toef. Kan prima. Ik ben niet van de perfectie, maar de basis van eten waar je energie van krijgt moet wel goed zijn. Lijkt me logisch.

En de grootste slag sla je door je perceptie op eten te veranderen. Als je groenten ziet als een sluitpost bij je avondeten: “oh ja, er moet ook nog iets groens op m’n bord”, ja dan wordt het niet wat. Als je zowel bij je lunch uitgaat van groenten – zoals met een soep – en je bedenkt wat je daarbij gaat eten (zoals een lekkere toast met roomboter), dan wordt het een ‘complete different ballgame.’ En dat wil je! Dus verander je perceptie en je zult snel meer energie krijgen door wat je eet en daarmee meer succes in je leven en in je business krijgen (voor de ondernemers onder ons).

Vind je het moeilijk om te kiezen voor eten waar je energie van krijgt?

Snap ik! Soms is er ook meer aan de hand en helpt deze ‘simpele’ (en in de praktijk vaak uitdagende) tip je niet of niet voldoende. Dan is het belangrijk om te achterhalen waar het door komt dat je zo moe bent. Oftewel: waar zit de energielek? Nagenoeg altijd zit de oorzaak in je buik, in je darmen om precies te zijn. Maar dit kan wel echt van alles zijn; van een voedselintolerantie, een overmaat aan gisten, schimmels, bacteriën, aanwezigheid parasiet, leaky gut, histamine-intolerantie, ga zo maar door. 

Meten is weten. Daarom werk ik altijd met laboratoriumonderzoek. Alleen dan brengen we de oorzaken van je fysieke ongemakken, zoals vermoeidheid, in kaart. En kun je die gericht aanpakken met een op maat gemaakt plan. Als je dat zou willen.

Ik schiet liever met scherp dan met hagel. En jij?

Laat me even weten hoe dit voor jou is en of het meer eten van groenten en fruit je helpt om meer energie te krijgen. 

Print Friendly, PDF & Email