spastische darm

Last hebben van een zogenaamde spastische darm kun je herkennen aan buikpijn en problemen met het produceren van je Number Two. Hierdoor heb je pijn op verschillende plekken in je buik. Een spastische darm wordt ook wel het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) genoemd. Nu vind ik zelf beide benamingen op z’n zachts gezegd niet top. Je darm kan niet ‘spastisch’ zijn en PDS is in mijn ogen geen echt syndroom. Het is een verzamelnaam voor als de arts niet weet wat de oorzaak van je klachten is.

Symptomen spastische darm

Het meest voorkomende symtoom van een spastische darm is buikpijn. Dit kan verschillen per persoon, de één heeft een opgeblazen gevoel en de ander heftige buikkrampen. Het is allebei erg vervelend. Naast buikpijn kunnen klachten als vermoeidheid en misselijkheid optreden. Ook kun je last krijgen van winderigheid. Deze klachten kunnen verminderen of erger worden na het eten of de ontlasting. De klachten zijn bij iedereen anders, de één kan ermee leven en de ander heeft er dagelijks echt veel last van. 

Wat te doen tegen de darmklachten?

De meest voorkomende tips om van die vervelende buikpijn af te komen is onder andere:

  • gezond eten
  • voldoende water drinken
  • genoeg bewegen tegen een spastische darm

Soms duurt het even voordat je klachten weggaan. En in de meeste gevallen gaan je klachten niet weg. Ook niet met gezond eten, drinken en bewegen. Dat komt omdat je hiermee nog niet de oorzaak van je spastische darm aanpakt. En om dat te kunnen doen, moet je eerst weten wat de oorzaak hiervan is.

Waarom kan de huisarts zelf meestal niet helpen?

Vaak denk je dat de huisarts het wondermiddel heeft waarmeeje meteen van je klachten af bent. Helaas is dat niet zo De huisarts kan ook bepaalde medicijnen voorschrijven die de klachten tijdelijk kunnen verminderen. Lang niet bij iedereen helpt dat en als het helpt, dan gaat het vaak om een tijdelijke verlichting van je klachten, Let hier op het woord tijdelijk. De huisarts zal je waarschijnlijk doorverwijzen naar een diëtist, psycholoog of bedrijfsarts die jou verder zal helpen. Ook zij kunnen je niet van je spastisch darm af helpen.  Het zit namelijk niet in je hoofd, calorieën tellen en light producten eten werkt juist averechts en de bedrijfsarts denkt met je mee maar heeft als doel jou zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Ook het FODMAP dieet volgen gaat ‘m niet worden als je die spastische darm voor eens en altijd achter je wil laten: dit kan tijdelijk helpen maar niet voor de lange termijn.

Waar helpt een voedings- en darmspecialist, zoals ik je mee?

Waarom kan ik je wel van je darmklachten af helpen? Als orthomoleculair voedings- en darmspecialist werk ik altijd met laboratoriumonderzoeken. Daarmee krijg je inzicht in de achterliggende oorzaken van jouw darmklachten. 

En believe me: tot nu toe heb ik altijd aanwijsbare oorzaken gevonden in de laboratoriumonderzoeken. Als je vervolgens gericht aan de slag gaat om deze oorzaken aan te pakken en zo zorgen voor een buik die meer in balans is, dan verdwijnt je buikpijn, je haat-liefde verhouding met de W.C. en ook die slopende vermoeidheid waar je ongetwijfeld ook last van hebt. En nee, die energiedips na het eten zijn niet normaal. Je hoort je de hele dag vol energie te voelen en pas in de loop van de avond moe te worden. 

Ik ben niet alleen expert op het gebied van een spastische darm, ook ben ik ervaringsdeskundige. Op mijn 14e kreeg ik de ‘diagnose’ PDS met het advies er maar mee te leren leven. Ruim 10 jaar later ontdekte ik de laboratoriumonderzoeken pas waar ik nu dagelijks mee werk. Dat was een gamechanger voor me en heeft letterlijk mijn leven voorgoed verandert. Op dit moment voel ik me sound as a pound, barst ik van de energie en heb ik nooit meer last van mijn buik. En dat gun ik jou ook!

Klinkt goed hè? Ben je je klachten zat en ben je eraan toe om de oorzaken van jouw spastische darm in kaart te brengen? Vraag dan een gratis intake bij me aan. 

Ik hoop je gauw te spreken!

Print Friendly, PDF & Email