
Koffie: het zwarte goud. I simply love it. L-O-V-E-I-T!!!! Zou nooit meer zonder willen en dat ga ik ook niet doen. Ik zou oprecht liever een paar jaar korter leven dan dat ik voor altijd koffie uit mijn leven ban en die paar jaar erbij krijg. Niet dat het gezegd is dat je door het drinken van koffie minder lang leeft overigens.
Er is echter 1 grote MAAR. Ik drink alleen ècht goeie koffie. Geen bocht uit een apparaat. En ja, daar betaal ik meer voor. Maar het is elke cent meer dan waard. Dat adviseer ik jou ook om te doen: als je koffie drinkt, drink dan hele goeie en geniet van elke slok.
En dan komt de vraag: is koffie nou goed voor je of niet? Daar zijn de meningen over verdeeld en ook zijn er wetenschappelijke onderbouwingen voor beide meningen.
Hieronder wat weetjes:
- We beginnen positief: koffie bevat polyfenolen. Polyfenolen zijn antioxidanten die beschermend werken tegen o.a. vrije radicalen.
- Daarnaast zitten er bitterstoffen in koffie, die je spijsvertering stimuleren en waardoor er extra gal wordt afgegeven. Daarmee werkt koffie als een laxeermiddel en is het bij velen ook om die reden zo populair.
- Koffie bevat cafeïne. Door cafeïne wordt er extra adrenaline aangemaakt: het vecht-vlucht hormoon waardoor je extra alert bent. Daardoor stijgt je hartslag en gaat er zuurstofrijk bloed naar je spieren, hart en hersenen en minder naar je overige organen. Je hebt dan ook minder trek, omdat je lichaam in opperste staat van paraatheid is en daar al zijn energie voor nodig heeft.
- Deze piek in energieniveau wordt gevolgd door een dip. Je wordt moe en suffig en hebt dan vaak zin om iets te eten: met name iets lekkers wat snel voor handen is. 3x raden wat dat in de meeste gevallen is…niet iets gezonds kan ik je vertellen.
- Tot slot bevat koffie looizuur. Dit bindt aan mineralen, waardoor je er nagenoeg niets meer van opneemt. Deze werking vindt plaats binnen een uur voor of nadat je koffie hebt gedronken. Onthoud dus dat de mandarijn die je tussendoor hebt gegeten niet veel zin heeft voor de mineralen-toevoer als je binnen een uur daarna geniet van je bakkie pleur.
Zoals je ziet zitten er zowel lichtpuntjes als schaduwkanten aan koffie. Daarom beperk ik het tot 1 – max 2 kopje per dag. En oh, wat smaakt die dan goed!!!
Naast dat ene kopje, houd ik ook van een lekkere latte op z’n tijd. En dan dus niet per se een caffè latte, maar bijvoorbeeld een matcha latte of een golden milk. Gemaakt met een lekkere plantaardige melk, zoals de immens populaire havermelk.
Tja, dan is nu de vraag: ga je na het lezen van dit artikel een lekker bakkie halen of schenk je liever iets anders in?
Ik weet in ieder geval wel wat ik ga doen.
Proost!
Denise
P.S. Heb jij last van een opgeblazen gevoel, winderigheid of energiedips? Boek dan een gratis consult, dan denk ik met je mee waar bij jou de oorzaak kan zitten.
Leuk artikel Denise. Ik houd ook zo van koffie dus goed om te weten wat het met je doet. Wat versta je trouwens onder goede koffie en minder goede koffie? Ik drink tegenwoordig weer filterkoffie. Schijnt beter voor je te zijn dan de verse bonen automaat.
Dankjewel Tamara! Onder goede koffie versta ik koffie die met liefde en aandacht is gezet en waarbij de koffiebonen zo min mogelijk bewerkt zijn (bijv. geen decafe). Het liefst ofwel filterkoffie, ofwel koffie uit een professioneel apparaat waarbij de gemalen koffiebonen vers in de machine gaan en het water er zonder capsules oid doorheen gaat. Een van de redenen waarom filterkoffie beter voor je zou zijn dan bijvoorbeeld een espresso is doordat er in koffie stoffen zitten die ervoor kunnen zorgen dat je cholesterol verhoogt en uit onderzoek blijkt dat de (bruine) papieren filters deze stoffen tegenhouden.