Buikkrampen; het is één van de meest gehoorde fysieke klachten in mijn praktijk. Het is een verergerde vorm van buikpijn en de steken, waarmee deze krampen gepaard gaan, komen vaak op onverwachte momenten. Herkenbaar? Waar komen die krampen nou vandaan? Waarom sla je soms (letterlijk) dubbel van de pijn? En vooral: wat te doen tegen buikkrampen?

Je lichaam praat tegen je; luister ernaar!

Zowel buikpijn als buikkrampen zijn signalen van je lichaam dat er iets goed mis is daar binnen. En wat doen wij? Lekker negeren die handel! Want het komt nu niet uit, of we denken dat het erbij hoort en iedereen elke dag last heeft van zijn of haar buik.

Misschien ben je al langer op zoek naar de oorzaak en een aanpak, maar kom je niet verder bij de huisarts, MDL arts of andere specialist. Dat kan natuurlijk en is iets wat ik niet alleen ongelooflijk veel hoor in mijn praktijk, maar waar ik zelf ook ervaring mee heb. Hoe dan ook, je lichaam praat tegen je. Hoog tijd om te luisteren en hier iets mee te doen.

wat te doen tegen buikkrampen

Wat te doen tegen buikkrampen? Eerst de oorzaak achterhalen!

Wat zowel buikkrampen als buikpijn vaak betekent, is dat er een ontstekingsreactie gaande is in je darmen. Die laatste toevoeging is van belang, want het gaat vaak echt om een ‘lokaal probleem’ en zegt (nog) niets over eventuele ontstekingsprocessen in andere delen van je lichaam. Als ik iemand hoor zeggen dat hij of zij last heeft van buikkrampen, dan wil ik weten:

  • A) of het hier inderdaad gaat om een ontstekingsreactie;
  • B) welke ontstekingswaarden verhoogd zijn – dat is namelijk belangrijk voor de behandeling en de voedingsadviezen die ik iemand meegeef;
  • C) hoe hoog de ontstekingswaarden zijn, oftewel hoe lang staat de boel al in de fik? Dit is ook belangrijk voor zowel de invulling als de duur van de behandeling
  • D) en last but not least: wat de oorzaak van deze ontstekingsreactie is. Oftewel, wat is de onderliggende oorzaak onder de oorzaak van je buikkrampen.

Als je dit laatste niet weet en je zou alleen de ontstekingsreactie behandelen, dan ben je pleisters aan het plakken en daar wordt niemand vrolijk van. In ieder geval niet op de lange termijn. Liever de angel eruit en gaan voor langetermijneffecten!

Meest voorkomende oorzaken buikkrampen

Wat zijn nou de meest voorkomende oorzaken van zulk lokale ontstekingsreacties? Grofweg kunnen deze reacties en de buikkrampen uit twee hoeken komen:

1. Eten
2. Beestjes

Hmmm hoe zit dit? Er zijn voedingsmiddelen die een ontstekingsreactie kunnen triggeren, zoals varkensvlees. Maar een overmaat aan bacteriën of parasieten kan dit bijvoorbeeld ook veroorzaken en ze kunnen elkaar ook nog versterken.

Om het makkelijk te maken om te weten wat te doen tegen buikkrampen :-).

Is daar wat tegen te doen of moet je dan medicatie nemen? Medicatie is in de meeste gevallen niet nodig. Met uitzondering van ziektes waarvoor je (van een arts!) een diagnose hebt gekregen zoals Colitis Ulcerosa of de Ziekte van Crohn.

Hoewel ook dan gericht voedingsadvies enorm kan helpen, zowel in het verminderen van de krampen als in het verlagen van de ontstekingwaarden (dit ligt natuurlijk in elkaars verlengde). En ook dan zou ik willen weten wat de onderliggende oorzaak / oorzaken onder die ontstekingsprocessen zijn. Ik behandel meerdere mensen met een diagnose zoals Colitis of Crohn met mooie resultaten!

Wat te doen tegen buikkrampen zonder medicatie

Als medicatie niet (altijd) nodig is, wat doe je dan wel? Alleen anders eten?

Meestal is dat alleen niet genoeg. Stel er zit een kolonie aan parasieten in je buik die de boel flink op z’n kop zetten (niet alleen voor je darmen, ook voor je lever, je energie niveau: hello slopende vermoeidheid en je neurotransmitters: niet goed kunnen focussen, snel afgeleid zijn en  prikkels komen heftiger binnen. Herkenbaar?). Dan is mijn advies om die kolonie terug te dringen tot normale proporties, zodat je eigen darmflora weer met de scepter zwaait en alle ‘bad guys’ onder de duim houdt. Zoals het hoort. Dan heb jij nergens last van en heb je bakken aan energie (mits je dit goed hebt aangepakt natuurlijk). Daarnaast pak je tijdens de behandeling natuurlijk ook de ontstekingsreactie aan ook die willen we verlagen. Anders ben jij echt niet van je buikkrampen af.

wat te doen tegen buikkrampen

Wil je meer weten over wat te doen tegen buikkrampen? En ben je benieuwd hoe ik je zou kunnen helpen om (langdurig) van je klachten af te komen? Als je dit serieus wilt onderzoeken en aanpakken, meld je dan aan voor een gratis intake.

Heb je liever eerst een paar tips waarmee je thuis zelf aan de slag kunt gaan? Download om te weten wat te doen tegen buikkrampen mijn 10 tips bij darmklachten. Het is gratis (wij als Nederlanders houden ervan! :-).

Print Friendly, PDF & Email